Major Ilija Rkman zbog novinarskih napada na vijećnike HRT-a traži proglašenje izvanrednog stanja!

)

"NEZAPAMĆENI napadi na članove Programskog vijeća HRT-a traže proglašenje izvanrednog stanja!", zagrmio je vijećnik Ilija Rkman, poznati borac za zaštitu prava potrošača, na još jednoj maratonskoj i standardno jalovoj sjednici ovog krucijanog HRT-ova tijela.

Rkman je dodao kako je zbog medijskih objeda na račun Vijeća i vijećnika razmišljao o napuštanju dužnosti na HRT-u, ali to nije napravio u inat onima koji ga blate.

Vjerojatno su i ostali članovi Vijeća pogođeni kritikama na njihov račun koje dolaze iz novinarskih redova i redaka pa ih se na posljednjoj sjednici jedva skupilo sedam, koliko ih je potrebno za donošenje odluka.

Grgić: Kada dolazim po djecu u vrtić, časne sestre me pitaju 'Vi ste još na slobodi?'


Nije pasionirani ljubitelj klasične glazbe i nekada rezervni oficir JNA (koji toliko voli metode "kolege" generala Jaruzelskog) jedina žrtva otrovnih pera koja su se nesmiljeno obrušila na časne vijećnike. Siniša Grgić istaknuo je: "Način na koji se pojedini mediji upliću u naš medij je pokvaren, podao i čisto zlo."



Grgić, poznat po aferi "Otok znanja", požalio se: "Kada dolazim po djecu u vrtić, časne sestre me pitaju 'Vi ste još na slobodi?' Novinarima koji pišu protiv njega rekao je slično kao i Rkman: "Zbog toga svega mi je padalo na pamet da se povučem, ali neću im dati to zadovoljstvo".


"Nije slučajno da se moj slučaj od prije tri godine otvara sada kada biramo novog glavnog ravnatelja", prozreo je Grgić namjere onih koji iz naftalina vade "Otok znanja".

Grubiša: Po prvi put nismo pod pritiscima pa se ponašamo kao životinje kojima je netko dao slobodu

Profesor Damir Grubiša ne dijeli mišljenje kolega i poručio im je: "Mi radimo javni posao koji je podložan kritici javnosti i oni koji se s tim ne znaju nositi, ne trebaju se njime baviti."

"Kada smo pokušavali birati novog glavnog ravnatelja, po prvi put nitko na nas nije vršio nikakav pritisak pa se ponašamo kao životinje u zoološkom vrtu kojima je netko otvorio vrata i poslao ih na slobodu i koje se, kada izađu van i vide da ih nitko ne čuva, ponovno vrate u kavez, nenavikle na slobodu."

"Horvatinčić je odbijao doći u studio ako će tamo biti druga strana"

Govorilo se i o programu HRT-a između dviju sjednica, a jedan od najvećih gafova javne televizije od početka godine svakako je gostovanje i pozivanje u "Otvoreno" samo Tomislava Horvatinčića, investitora projekta Cvjetni prolaz, dok nitko od njegovih protivnika nije bio pozvan iako se emisija prikazivala na dan najžešćih prosvjeda u Varšavskoj ulici.



Renato Kunić, v.d. glavnog urednika Informativnog programa HTV-a, priznao je da je to propust, odnosno da nije smjelo doći do nepozivanja predstavnika prosvjednika protiv navedenog projekta, predvođenih udrugama Pravo na grad i Zelena akcija.

"Često se u takvim situacijama zna dogoditi da jedna od dvije sukobljene strane odbije doći u studio ako će tamo biti i predstavnik druge. Horvatinčić je odbijao doći u studio ako će tamo biti druga strana. Bila je poprilična konfuzija oko toga protiv koga prosvjednici tamo prosvjeduju; je li to grad, investitor, gradonačelnik, pa je samim tim bilo nejasno koga pozvati. Urednica i voditeljica emisije Hloverka Novak-Srzić je uvažila moje primjedbe, ali lako je biti general poslije bitke", istaknuo je Kunić.

Zbog "raspada kvoruma" sjednica se prekinula

Vijećnici su nakon četiri sata uspjeli dati pozitivno mišljenje o Prijedlogu programskog usmjerenja HRT-a za 2010. i, što je posebno bitno, prihvatili su i Izvješće o provedbi programskog usmjerenja za drugu polovicu protekle godine, što je dosad rijetko bio slučaj.

Međutim, kada ih je ostalo samo šest, nisu stigli raspraviti o Izvješću o nabavi programa od neovisnih produkcija za 2009. pa je posebno škakljiva tema o "vanjskim produkcijama" ostavljena za iduće druženje.

Pročitajte više