makarska traži pomoć splitsko-dalmatinske županije za odlaganje smeća

Grad Makarska, koja već mjesec dana ima teškoće s odlaganjem smeća, danas je splitskodalmatinskom županu Kruni Peronji poslala pismo u kojemu ga podsjeća da je Županija obvezna riješiti pitanje odlaganja ako ga jedinice lokalne samouprave ne mogu same riješiti, doznaje se od makarskog dogradonačelnika Siniše Srzića.

Pismo istoga sadržaja poslano je i ministrima Ivi Bancu i Radimiru Čačiću.

Makarska i Makarsko primorje više od mjesec dana imaju teškoća s odlaganjem otpada i osmi su dan potpuno zatrpani velikim količinama kućnog smeća, jer je odlaganje i na privremena odlagališta potuno zaustavljeno. Makarski komunalci više ne prikupljaju otpad, a slično je i u Baškoj Vodi i u drugim mjestima Makarskog primorja u kojima je privremeno odlaganje smeća na obližnja odlagališta više od tjedan dana potpuno zaustavljeno.

Iako je pomoć u odlaganju smeća zatražena od Knina, Šibenika i Splita, te drugih susjednih općina i gradova, nitko od njih nije mogao prihvatiti makarsko smeće na svoje odlagalište, kazao je dogradonačelnik Srzić. Rješenje nije pronađeno ni u razgovoru s prosvjednicima iz podgorske općine, koji su prije više od mjesec dana zatvorili prilaz makarskom odlagalištu u Donjoj Gori na Biokovu, a nisu pristali ni na šestomjesečno baliranje i odlaganje smeća na tom području.

Nade se još jedino polažu u primjenu mariborskog sustava u susjednoj Sloveniji, gdje se u jednom pogonu otpad skuplja i reciklira, a u obližnjem prerađuje u pogonsko gorivo. Već sutra, kazao je Srzić, predstavnici mariborske tvrtke "Sirovina" ponudit će Makaranima i susjednim općinama i gradovima u Podbiokovlju i Zabiokovlju taj model odlaganja otpada, za koji je potrebna površina od sedam tisuća četvornih metara. Lokacija je poznata, ali se još drži u tajnosti, dok se o svemu ne dogovore općinska i gradska vodstva s Primorja i Zabiokovlja.

Pročitajte više