Makarski fotograf: Tražim ljude koji bi sa mnom skupljali smeće po plažama

Foto: Facebook/Krešimir Žanetić

MAKARSKI fotograf Krešimir Žanetić objavio je vrlo zanimljiv poziv na Facebooku.

Žanetić je prije dva dana na Facebooku objavio poziv svima koji žele pomoći s čišćenjem jadranskim plaža da mu se pridruže, a danas je dokazao da zamišljeno provodi u djelo.

"Meni je nevjerojatno da nemamo za WC papir po bolnicama, a imamo za puške"

"Da bi razvio svoj odnos prema nekom problemu volim ponekad izmišljati male pričice. Evo jedne. Zamislite prijatelja ili prijateljicu koju poznajete od najranije mladosti. Lipa, pametna, poštena. Ma, da je trebalo za nju bi odmah život dali. Kako u životu ne ide baš uvijek po planovima a pogotovo kad su ti se nakalemili na vrat razni kriminalci, taj vaš prijatelj ili prijateljica dvadeset godina poslije završi kao raspali ovisnik koji leži puknut u svojoj bljuvotini. Takvoj osobi nećete pomoći odabirom banke za lihvarski kredit s hipotekom na stan naslijeđen od roditelja. Ako joj stvarno hoćete pomoći najprije je treba probuditi. Podignuti s poda. Okupati. Obući čisto rublje, očistiti joj svinjac u kojem živi i pokušati je održati što duže trijeznom. To su vam ove moje kante za smeće, WC papir u bolnicama, česme na dječjim igralištima, skupljanje nelegalnog otpada po šumi i na kraju krajeva sam ovaj moj fb aktivizam. A taj zamišljeni prijatelj je naše hrvatsko društvo ili bolje rečeno ovaj talog ili fundač društva koji je ostao. Za mene je i dalje nevjerovatno da nemamo za WC papir po bolnicama, a imamo za puške. Šta ću kad sam čudan", napisao je Žanetić.

"Nema ničeg lijepog u skupljaju smeća, korist je spoznaja da niste stajali skrštenih ruku"

"Zašto ovo pišem? Želja mi je još aktivnije krenuti u promociju i zaštitu prirode. Baš me boli kad vidim ovo pusto smeće po moru i plažama po škrijima i portima. Ima ga na mjestima toliko da ga sam za života ne bi mogao sakupiti. I tu dolazimo do ovog mog poziva za suradnju svima koji mi se žele priključiti. Sve vas s udrugama, vijećima, upravnim odborima i projektima financiranim EU fondovima molim da me ovaj put zaobiđete.Tražim osobe koje su za početak voljne skupa sa mnom skupljat smeće po prirodi. Nema ništa lijepoga u sakupljanju smeća, niti ćete ikad od ovog imati ikakvu materijalnu korist. Jedina korist može vam bit spoznaja da niste stajali skrštenih ruku. Možda vam ovo izgleda kao odašiljanje pozdrava u svemir, a možda i postoji netko u ovom fb bespuću tko razumije o čemu ja to govorim", stoji u Žanetićevoj objavi od 2. siječnja 2020.

Danas je pak objavio nekoliko fotografija s plaže Trstenik na Pelješcu i status u kojem opisuje što tamo radi.

"Ja volim reći da je smeće samo moje"

"Evo mi smo na Pelješcu. Točnije na plaži pokraj Trstenika. Smeće je hrvatsko, crnogorsko, albansko, grčko i tursko, a ja volim reći da je samo moje. Ako nam se netko želi pridružiti, slobodno. Smeća ovdje ima baš u izobilju", napisao je Žanetić.

Pročitajte više