Makedonci podbadaju Grke: U Skopju se postavlja kip koji "sliči" na Aleksandra Velikog

MAKEDONCI su započeli s radovima postavljanja ogromnog brončanog kipa koji "nevjerojatno sliči" Aleksandru Velikom, što je dodatno dolilo ulje na vatru u ionako uzavreloj svađi s Grcima oko prava na priznavanje Aleksandra Velikog kao dijela nacionalne povijesti.

Dijelovi skulpture "Ratnik na konju" položeni su na trgu u Skopju, a trebali bi biti sastavljeni tijekom tjedna. Kip je djelo makedonske kiparice Valentine Stevkovske, a izliven je u Italiji. Skulptura će biti visoka 12 metara, a bit će postavljena na postolju od deset metara, javlja BBC.

Vlada tvrdi kako je spomenik važan za daljnji razvoj, ali kritičari smatraju kako je riječ o bacanju novca, pogotovo u trenutku kad nezaposlenost u zemlji doseže vrhunac. Inače, izrada spomenika koštala je 5.3 milijuna eura. Uz to su optužili premijera Gruevskog da potiče nacionalističke osjećaje.

Dugogodišnje prepirke s Grčkom


Postavljanje ovog kipa moglo bi se shvatiti kao još jedna makedonska provokacija Grčke. Poznato je kako Grčka već ima pokrajinu s imenom Makedonija, te Makedoncima brani korištenje tog imena i povijesnog nasljeđa vezanog uz njega.

Zbog tih tenzija Grčka je blokirala i usporavala makedonski pristup NATO-u i Europskoj uniji. Makedonija tvrdi kako je Grčka nepravedna, jer su Makedonci već pristali na ustupke i njihove zahtjeve, kada su 1995. godine promijenili, ime, ustav i zastavu.

Predmet spora je i pravo na korištenje Aleksandra Velikog kao dijela nacionalne povijesti i kulturne baštine.Iako ovaj spomenik ne nosi Aleksandrovo ime, prilično je jasno da je riječ o njemu. Posljednjih godina aerodrom u Skopju i autocesta koja vodi prema Grčkoj dobili su ime prema ovom antičkom vojskovođi.

Pročitajte više