Makedonska policija uhitiila ohridskog episkopa SPC-a

MAKEDONSKA policija privela je episkopa Ohridske arhiepiskopije Srpske pravoslavne crkve (SPC), Jovana Vraniševskog, te protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog širenja vjerske i rasne mržnje i netrpeljivosti, rečeno je agenciji Beta u nedjelju u makedonskom MUP-u.

Pored episkopa ohridskog Jovana, kaznene prijave su podnesene i protiv četvorice svećenika i sedmero redovnica. Svi su zadržani u policiji i zasad nije poznato da li će im biti određen pritvor.

Prema riječima očevidaca, prenosi Beta, episkop Jovan je uhićen dok je služio misu u stanu u Bitoli, a službi je prisustvalo 50-ak ljudi, među kojima i strani državljani, koji su također privedeni.

Policija je upala u stan nakon anonimne dojave da Vraniševski posjeduje pištolj, rekla je glasnogovornica makedonskog MUP-a Mirjana Kontevska te dodala da je u Makedoniji zakonom zabranjena vjerska službe izvan vjerskih objekata.

SPC je vladiku Jovana postavio za episkopa Ohridske arhiepiskopije prije nekoliko mjeseci.

Inače, Makedonska pravoslavna crkva prošle je godine Vraniševskom oduzela sve crkvene naslove zbog "izdaje i stupanja u kanonsku i liturgijsku povezanost sa SPC" te mu zabranila svako bogoslužje u Makedoniji. SPC ne priznaje autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve.

(Hina) tta dj

Pročitajte više