Maknutom šefu HEP-a nude novo radno mjesto ili ogromnu otpremninu

Foto: Šime Zelić (Pixsell)

NAKON što je Frane Barbarić podnio ostavku na mjesto predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP), ova državna tvrtka ponudit će Barbariću novo radno mjesto unutar grupacije, a ako Barbarić na to ne pristane, ima pravo na isplatu pune plaće 6 mjeseci, a nakon toga pola plaće sljedećih 6 mjeseci. 

>> Plenković o Jakuševcu: Kako smo u par sati došli do toga da je vlada odgovorna?

Prema posljednjoj prijavljenoj imovinskoj kartici, u siječnju ove godine Barbarić je imao neto plaću u iznosu od 3747.96 eura pa bi u sljedećih godinu dana mogao na svoj račun dobiti 33.732 eura. Ova informacija potvrđena nam je od HEP-a. 

"Sukladno Ugovoru o radnom mjestu s posebnim ovlastima, po odlasku s dužnosti predsjednika Uprave, Hrvatska elektroprivreda je dužna u roku od 15 dana ponuditi radno mjesto unutar HEP grupe", stoji u odgovoru HEP-a u kojem se dodaje da je odluku o prihvaćanju ponuđenog radnog mjesta potrebno dostaviti u roku 30 dana.

Barbarić nije smijenjen već je podnio ostavku 

"U slučaju prihvaćanja ponuđenog radnog mjesta nema otpremnine, dok se u slučaju neprihvaćanja ponude o radnom mjestu aktivira opcija 6 plus 6 mjeseci", stoji u odgovoru HEP-a.Naglasimo kako Barbarić nije smijenjen s pozicije u HEP-u, već je podnio ostavku, što je danas u izjavi naglasio premijer Andrej Plenković.  

Podsjetimo da se optužnicom, koju je u petak podiglo splitsko općinsko državno odvjetništvo, Barbarića tereti da je od ožujka 2022. do svibnja ove godine u Zastražišću na otoku Hvaru kao investitor izvodio građevinske radove protivno Zakonu o gradnji. Riječ je o zemljištu izvan građevinskog područja koje je prema prostornom planu Općine Jelsa zaštićeno obalno područje, a na temelju Zakona o prostornom uređenju područje od posebnog interesa za Hrvatsku.

Tereti ga se da je bio svjestan da se radi o zaštićenom obalnom području od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kao i da prethodno nije ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu. Navode da je Barbarić bespravno izgradio prizemlje i prvi kat stambene zgrade, još jednu prizemnu građevinu s dvostrešnim krovom te preljevni bazen sa strojarnicom i cisternom za vodu. 

Barbarić se ovog vikenda posredstvom odvjetnice oglasio priopćenjem u kojemu prijeti Europskim sudom za ljudska prava.

"Nakon dugotrajne i pomno orkestrirane medijske hajke, u javnosti je nepovratno stvorena slika da je gospodin Barbarić počinitelj kaznenog djela bespravne gradnje koji je već odavno trebao biti lišen slobode i pritvoren", stoji u to priopćenju.

Pročitajte više