Male tvrtke u SAD-u očekuju slabiji promet, optimizam na najnižoj razini u 11 godina

Ilustracija: EPA

Raspoloženje malih poduzeća u SAD-u spustilo se u ožujku na najnižu razinu u više od 11 godina, uz znatno pogoršana očekivanja prometa, pokazalo je danas istraživanje Nacionalne federacije neovisnih tvrtki (NFIB).

Indeks optimizma malih poduzeća pao je u ožujku za 0.9 bodova u odnosu na veljaču, na 88.5 bodova, najnižu razinu od prosinca 2012. godine.

To znači da njegova vrijednost već nešto više od dvije godine zaostaje za 50-godišnjim prosjekom koji iznosi 98 bodova.

Znatno više malih poduzeća sada očekuje slabiji promet u idućem razdoblju, prema neto negativnom udjelu onih koji očekuju bolji rezultat, većem za osam postotnih bodova nego u veljači.

Najveći problem im je inflacija

Četvrtina vlasnika malih poduzeća izjavila je da im je najveći problem u poslovanju inflacija zbog većih troškova inputa i rada, što predstavlja povećanje za dva postotna boda u odnosu na veljaču.

Zato nešto više od četvrtine njih planira podići prosječne prodajne cijene, znatno više nego u veljači.

Podizanje cijena bilo je do sada najraširenije u sektorima financija, maloprodaje, građevinarstva, veleprodaje i prijevoza.

Uvećan je i udio poduzeća koja su podigla plaće radnika, unatoč slabijoj potražnji za radnom snagom. Prošli tjedan udruga je izvijestila da su njihovi planovi u ožujku bili na najnižoj razini od svibnja 2020. godine.

Nestašica radne snage, kvalificirane i nekvalificirane, najviše muči male tvrtke u sektorima prijevoza, građevinarstva i uslužnih djelatnosti, navodi udruga.

Pročitajte više