Malenica o prekidu štrajka u pravosuđu: Imamo povećanje od 180 eura

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

MINISTAR pravosuđa i uprave Ivan Malenica pozdravio je odluku Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika da prihvati vladinu ponudu o 12-postotnom povećanju plaća i da se o tome potpiše sporazum.

"Pozdravljam odluku Sindikata da prihvati ponudu vlade, da se potpiše sporazum i da u narednom razdoblju skupa radimo na izradi uredbe koje će obuhvatiti i povećanje plaća u pravosuđu", rekao je ministar za RTL.

Kazao je kako je svjestan činjenice da postoji dio nezadovoljnih građana i poduzetnika koji nisu mogli ostvariti neka svoja prava na sudovima, ali da vjeruje da sutra, kad se potpiše sporazum, službenici i namještenici koji rade u pravosudnim tijelima i suci mogu krenuti s radom.  

"Imamo povećanje od 180 eura"

Nije izravno odgovorio na novinarsku primjedbu da je Vlada i ranije mogla dati ponudu, odnosno da je osam tjedana štrajka puno. Čitavo vrijeme smo razgovarali s predstavnicima sindikata, bilo je niz sastanaka, odgovorio je, navodeći da su bile određene ponude na koje su se predstavnici sindikata izjašnjavali i na sastancima, a dio su ih dali na izjašnjavanje članovima.

"U zadnja dva tjedna smo se približili određenim prijedlozima i to je rezultiralo danas odlukom Sindikata da prihvati ponudu Vlade i da se potpiše sporazum", kazao je Malenica.

"Imamo povećanje od 180 eura", odgovorio je na konstataciju da su štrajkaši tražili povećanje od 300 eura, a pristali na 70, 80. To treba gledati puno šire, Vlada je cijelo vrijeme svoga mandata, od 2016., povećavala plaće, plaća se povećala i zadnjih mjesec dana kroz Vladinu odluku o dodatku, većina službenika i namještenika u pravosuđu dobila je dodatak od 100 eura, podsjetio je.

Nije želio potvrditi jesu li policajci sljedeći na redu

"Sindikatu smo pojasnili da su s tim dodatkom dobili povećanje od 100 eura, s ovim (12 postotnim) će dobiti dodatno, a sljedeće povećanje će biti i kroz osnovicu i kroz poreznu reformu od početka 2024., ali kroz novu uredbu", naglasio je ministar.

Odgovorio je i kako "u ovom trenutku" ne može ni potvrditi, ni demantirati informaciju jesu li policajci sljedeći za povećanje plaća. Sa Sindikatom policije Hrvatske se također razgovaralo, (…) no u ovom trenutku ne mogu ni potvrditi, ni demantirati tu informaciju, kazao je. Najavio je i da se u rujnu kreće s razgovorima o osnovici i o uredbi, te da će u izradu uredbe biti uključeni svi sindikati.  

Pročitajte više