Malo premijerova slobodnog vremena dovoljno manjincima za posipanje pepelom

PREMIJER Ivo Sanader je danas ipak našao vremena i održao sastanak sa zastupnicima nacionalnih manjina, koji su danas nezadovoljnih odnosom premijera prema njima bojkotirali aktualni sat i trežili hitan sastanak s njime. Čak su tvrdili da Hrvatska trenutno ima manjinsku Vladu. Nakon sastanka Sanadera i manjinaca glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun je objavio da koalicija ostaje čvrsta te kako je dogovoreno da se na jesen pokrene rasprava o izbornom zakonodavstvu i ostalim temama koje se nalaze u koalicijskom sporazumu.

Predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina Šemso Tanković nam je nakon sastanka rekao kako su premijera obavijestili da određene stvari ne funkcioniraju. No, manjinci su se posuli pepelom pa su dio odgovornosti preuzeli na sebe jer, kako kaže Tanković, oni nisu bili dovoljno aktivni u zalaganju za rješavanje spornih pitanja, među kojima je najspornije pravo dvostrukog glasa.

Sanader je čak i na ovom sastanku zastupnicima manjina rekao da je on osobno protiv dvostrukog prava glasa, ali kako će poštovati ono što je potpisao, te će na jesen pokrenuti pregovore. Tanković kaže da će manjinci inzistirati da pregovori počnu što prije, jer žele da se problem dvostrukog prava glasa riješi unutar dvije godine od osnutka Vlade.

Tanković kaže da su premijera upozorili da termin "dvostruko pravo glasa" nije dobar jer stvara neraspoloženje većine građana prema nacionalnim manjinama, a to što traže je temeljeno na Ustavu.

"Hrvatska trenutno ima manjinsku Vladu"

Svih osmero zastupnika nacionalnih manjina prije današnjeg aktualnog sata u kojem se postavljaju pitanja premijeru Ivi Sanader i njegovoj vladi, odlučilo je da će ga bojkotirati i neće postaviti niti jedno pitanje. Pored bojkota aktualnog sata poslali su i dopis Sanaderu u kojemu traže hitan sastanak zbog marginalizacije njihove uloge.

Tanković je tada za Index  rekao kako je njima više nedopustiva situacija u kojoj se zanemaruje njihovih osam zastupnika dok stranka od samo dva zastupnika dobiva sve šakom i kapom. Tanković je ovdje mislio na HSLS koji ima i potpredsjednicu Vlade i ubire zasluge za donošenje novih zakona.

"Svih osam zastupnika nacionalnih manjina sada su toliko marginalizirani da trenutno imamo manjinsku Vladu. Ova situacija je eskalirala nakon što je premijer Sanader jednostrano suspendirao odredbe našeg koalicijskog sporazuma", kazao nam je Šemso Tanković.

Tanković kaže da se trenutno ni po čemu ne može reći da su partneri u Vladi kada uopće ne mogu ni komunicirati s premijerom Sanaderom, niti telefonski niti osobno te su sada zatražili hitan sastanak u idućih 24 sata.

Premijer Sanader je ponovno jučer ponovio da je dovoljno jedno pravo glasa te da svi građani moraju biti jednaki pred zakonom, što znači da neki ne mogu imati dvostruko pravo glasa, dok se onima koji ne žive u Hrvatskoj treba ukinuti. Tanković nam je rekao da je ova Sanaderova izjava stvaranje velikog neraspoloženja građana protiv manjina.

D.M.
Foto: L.T.

Pročitajte više