Novi njemački problem: Što učiniti s maloljetnim izbjeglicama koje dolaze kao već udane žene?

Ilustracija: 123rf

DANAŠNJA top tema njemačkih medija je odnos države prema izbjegličkim bračnim parovima u kojima je supruga maloljetna.

Viši sud u njemačkom gradu Bambergu priznao je brak 14-godišnje Sirijke udane za 21-godišnjeg muškarca koji je uz to i njezin rođak.

Gradska Ustanova za mlade nije priznala taj brak i razdvojila je supružnike, preuzevši skrbništvo nad djevojčicom.

Bračni par se zbog toga žalio Sudu za obiteljska pitanja, a taj je sud je ocijenio da "djevojčica nije u stanju shvatiti kompleksnost i posljedice stupanja u bračnu zajednicu.”

Neobična odluka Višeg suda

Viši sud u Bambergu je ovaj brak ipak proglasio pravno važećim pozivajući se na članak 1633. njemačkog Građanskog zakona, u kojemu piše da "udana maloljetnica sama donosi odluke gdje će boraviti i s kim će kontaktirati".

Djevojčica i njezin suprug su u trenutku sklapanja braka sirijski državljani koji su se vjenčali u Siriji, tako da je sud u ovom slučaju zapravo presudio u skladu sa sirijskim pravom.

Viši sud u Bambergu je odlučio da se ne miješa u postojanje ovog dijela "šerijatskog prava" u Njemačkoj što je potaklo burne rasprave u javnosti.

Podaci organizacije "SOS - dječjeg sela" pokazuju da je oko 15 milijuna djevojčica svake godine diljem svijeta prisiljeno stupiti u brak, uglavnom udajom za puno starije muškarce, koji ih prisiljavaju na seksualne odnose. To maloljetne mladenke dovodi do psihičkih trauma, kompliciranih trudnoća, spontanih pobačaja ili teškoća pri rađanju.

Po islamskom zakonu, muž sa 12, a žena sa 9 godina 

Po njemačkom Građanskom zakonu, u brak mogu ući samo punoljetne osobe, a u izuzetnim slučajevima dozvoljeno je vjenčanje osoba s navršenih 16 godina.

Islamsko pravo kaže da se djevojčice mogu udati s navršenih 9 godina, a dječaci se mogu ženiti s navršenih12 godina.

Kao reakcije na čudnu odluku Višeg suda u Bambergu u nekim su se medijima pojavili naslovi: "Dječji brakovi dozvoljeni u Njemačkoj", "U Njemačkoj vrijedi šerijatsko pravo"…, javlja DW.

"Brakovi u kojima stariji muškarci iskorištavaju siromaštvo pojedinih obitelji i žene se djevojčicama, predstavljaju kršenje osnovnih prava žena i djece. Što hitnije moramo učiniti sve da ubuduće priznajemo samo one brakove u kojima su oba supružnika punoljetna”, rekao je ministar pravosuđa Sjeverne Rajne-Vestfalije Thomas Kutschaty.

Trenutačno nije poznato koliko se maloljetnih ženskih izbjeglica koje su u braku, nalazi u Njemačkoj. U Bavarskoj je do kraja travnja ove godine evidentirana 161 udana izbjeglica mlađa od 16 godina, u Baden-Wuertemmbergu 117, a u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji 188 udanih maloljetnih migrantica.

Pročitajte više