Maloljetnici u Austriji osuđeni na zatvor. Htjeli su pucati na kršćane u školi

Danas su na Regionalnom sudu u Leobenu osuđena dvojica srednjoškolaca koji su prošle godine uhvaćeni u planiranju terorističkog napada. Radi se o 16-godišnjaku iz Austrije i 15-godišnjaku iz Čečenije koji žive u Bruck an der Muru, prenose austrijski mediji.

Šesnaestogodišnjak je na društvenoj mreži Telegram objavljivao propagandne videosnimke Islamske države koje su prikazivale odrubljivanja glava i istraživao izradu oružja i bombi, dok su obojica u objavama pisali da imaju pristup oružju i da mogu izraditi eksploziv.

U trag im je ušao Državni ured za zaštitu ustava i borbu protiv terorizma (LVT) nakon što su im nizozemski istražitelji dojavili kako su pronašli njihove objave.  

Htjeli pucati na kršćane u razredu

Istražitelji su otkrili da su dječaci planirali napad na srednju školu i da su htjeli strijeljati sve kršćane u razredu. Planovi su, tvrdili su državni odvjetnici, bili sasvim konkretni, jer im je maloljetni prijatelj ponudio očev mitraljez.

Popis ostalih prekršaja za koje su osuđeni je podugačak. Na sudu se čulo da su jednoj zmiji odrubili glavu, a drugu mučili nožem. Također su optuženi da su zapalili napuštenu školu u Brucku. Osim toga, homoseksualnom TikTokeru je jedan od njih jasno zaprijetio da će ga upucati.

Obojica su osuđena na dvije godine zatvora, od čega osam mjeseci bezuvjetno. Osim toga, sud je naredio uvjetnu kaznu, obuku za deradikalizaciju i obuku protiv nasilja. Mnogi političari u zemlji sada se žale da su dobili preblage kazne i traže postrožavanje kaznenog zakona po pitanju terorizma. 

Pročitajte više