Maloprodaja u Njemačkoj i dalje pada

Ilustracija: Shutterstock

PROMET njemačke maloprodaje se i dalje smanjuje unatoč padu stope inflacije, priopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

Rast cijena namirnica koči potrošnju

"U veljači je promet u usporedbi sa siječnjem smanjen za 0.5 posto, a ako se u obzir uzme i pad inflacije, pad prometa iznosi 1.3 posto", priopćio je Savezni statistički ured. U usporedbi s istim mjesecom prošle godine, promet je realno pao za 7.1 posto. Ekonomisti su još donedavno računali s rastom prometa od 0.5 posto za veljaču.

"Povratak potrošnje prije svega koči rast cijena živežnih namirnica", rekao je ekonomist privatne banke Hauck Aufhäuser Lampe, Alexander Krüger. Kao glavni razlog Krüger je naveo činjenicu da rast plaća ne prati rast inflacije.

"Cijene još uvijek rastu brže nego plaće. Realne plaće će četvrtu godinu zaredom padati", rekao je Krüger.

Poznati brendovi prijavljuju gubitke

Jučer je Statistički ured objavio pad stope inflacije koja je u ožujku iznosila 7.4 posto. U prva dva mjeseca ove godine stopa je iznosila 8.7 posto, dok je u studenom prošle godine premašila vrijednost od 10 posto.

Maloprodaja nade polaže u potrošnju uoči Uskrsa. Savez njemačke maloprodaje (HDE) za dane uoči Uskrsa očekuje prihod od 2.2 milijarde eura. Posljednjih nekoliko tjedana nekoliko tradicionalnih trgovačkih lanaca, poput lanca trgovina obuće Reno ili lanca odjeće Peek&Cloppenburg, prijavilo je stečaj. Drastični pad prometa je zabilježila i internetska platforma prodaje obuće i odjeće Zalando.

Pročitajte više

 

Pročitajte više