Mamićev čovjek sve priznao. Neće u zatvor, radit će za opće dobro

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL, Denis Kapetanović/Pixsell

Poduzetnik Igor Krota, jedan od okrivljenih za izvlačenje novca iz NK Dinama u sklopu zločinačkog udruženja u aferi "Dinamo 2", nagodio se s Uskokom pa je temeljem sporazuma osuđen na devet mjeseci zatvora, što mu je zamijenjeno radom za opće dobro, doznaje se na tome sudu.

S obzirom na to da je NK Dinamo nedavno postavio imovinsko-pravni zahtjev protiv šest, od ukupno sedam okrivljenika u ovome postupku, Krota je dužan vratiti nešto više od 97 tisuća eura protupravne imovinske koristi te podmiriti 10 tisuća eura sudskih troškova, izvijestili su na osječkom sudu.

Krota je 28. studenoga, na početku ročišta, na osječkom Županijskom sudu najavio kako želi promijeniti svoj raniji iskaz, a potom izjavio da u cijelosti prihvaća ono što mu se stavlja na teret, da se osjeća krivim za kaznena djela iz optužnice te da ne želi iznositi obranu ni odgovarati na daljnja pitanja.

S obzirom na priznanje krivnje i u cilju svrsishodnosti postupka, Uskok je tada predložio da se daljnji postupak protiv Krote razdvoji od ostalih optuženika, što je sudsko vijeće i prihvatilo.

Drugi okrivljenik koji je priznao krivnju, nijedan neće u zatvor

Ovo je drugi okrivljenik u aferi "Dinamo 2" koji je priznao krivnju, jer se potkraj listopada nogometni menadžer Nikky Arthur Vuksan nagodio s Uskokom pa je, temeljem sporazuma, osuđen na godinu dana zatvora, uvjetno na pet godina.

Vuksan je proglašen krivim zbog pomaganja u pokušaju zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja.

U aferi "Dinamo 2" za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH, i kojima se sudi u odsutnosti, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Uskok tereti Zdravka Mamića da je od 2004. do 2015. okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 milijuna eura, odnosno 55.8 milijuna kuna. Nova glavna rasprava u ovom predmetu zakazana je za 11. prosinca

Pročitajte više