Mamićeve cipele, Dubai i prijateljica Nataša. Tko je uhićeni sudac Vekić?

Foto: Davor Javorović

U NOVOJ akciji policije i USKOK-a uhićen je osječki sudac Zvonko Vekić.

>> Uhićen sudac Vekić kojeg je Mamić optužio za kriminal. Uhićena i sučeva prijateljica

Kako je Index neslužbeno doznao, uz Vekića je uhićena i Nataša Sekulić, njegova prijateljica, koju je Mamić također spominjao u svojim optužbama na račun Vekića i drugih osječkih sudaca.

 

Riječ je o nastavku slučaja povezanog s optužbama Zdravka Mamića, od kojeg je Vekić navodno primio 370.000 eura mita za sebe osobno te za suce Darka Krušlina i Antu Kvesića.

I Vekić i njegova prijateljica uhićeni su, kako doznaje Index, zbog sumnje na pranje novca. Terete se za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. Kako doznajemo, sumnja se na to da su Vekić i njegova prijateljica htjeli novac mita oprati kroz kupnje nekretnina, automobila te kroz stavljanje novca na štednju. 

Što se nekretnina tiče, radi se navodno o barem jednom stanu u Osijeku.

Zvijezda Mamićevog USB sticka

Tko je sudac Vekić, koji je u pritvoru bio već od 10. lipnja do 7. srpnja? 

Vekić je jedna od zvijezda USB sticka Zdravka Mamića. Na sticku, koji je Mamić dostavio USKOK-u, nalaze se fotografije i snimke Vekića u društvu s Mamićem.

On je za Index potvrdio autentičnost snimke, a nije isključio ni mogućnost da je nastala za vrijeme sudskog postupka vođenog protiv Mamića pred sudom u Osijeku.

"To je bilo u Buševcu. Mislim da je bio neki restoran. Valjda je Miljević (Mamićev odvjetnik, op.a.) organizirao domjenak pa je zvao naše prijatelje. Mislim da je tada već trajalo suđenje, ja bar mislim. Ne znam, valjda je, valjda je", govorio nam je Vekić.

Također, Mamić je ustvrdio da je Vekiću kupio Louis Vuitton cipele. Mamić je u Facebook statusu pisao i da je Vekića vodio u Dubai, zajedno s "njegovom prijateljicom Natašom i njenom kćerkom Enom".

Inače, Index je Vekića nazvao, a on je odgovorio da se ne bi spuštao na tu razinu i da takve cipele nema. Rekao je i da nije bio u Dubaiju sa Zdravkom Mamićem, već da mu tamo živi zet.

U lipnju ove godine Vekić je priveden sa sucima Darkom Krušlinom i Antom Kvesićem. Sve njih Mamić je još u ožujku prozvao zbog davanja mita.

>> Ovo su Mamićeve optužbe na račun uhićenih osječkih sudaca

Ustvrdio je tako Mamić da ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio više od 500.000 eura, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako je ustvrdio, ima dokaze. 

Mamić kaže da su se sastajali u BiH

Mamić je tvrdio da je podmitio Vekića i Kvesića kako bi odbacili optužbu protiv njega te kako bi mu se vratila jamčevina od milijun eura. Tvrdio je i da Krušlinu nikad nije davao novac direktno, ali da ga je davao Vekiću, koji je tvrdio da je novac dijelom namijenjen Krušlinu.

Mamić je tvrdio i da se nekoliko puta sastajao s Vekićem u Bosni i Hercegovini te da su se tada dogovarali da će Vekić i Kvesić odbaciti optužnicu protiv Mamića. Uz to je još Mamić govorio da je uz pomoć Zorana Mamića i Drage Tadića za odbacivanje optužnice Vekiću dao 100.000 eura. Pola toga iznosa je navodno bilo namijenjeno Kvesiću.

Vekić je iz pritvora pušten nakon što je USKOK po završetku ispitivanja posljednjeg svjedoka predložio sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda ukidanje pritvora, u kojem je osječki sudac bio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Osudio pedofila na 27 godina

Također, recimo da je on za ratni zločin presudio Vladimiru Milankoviću, zapovjedniku policijskih snaga na Baniji, za ratni zločin počinjen tijekom 1991. i 1992. godine. Osudio je i požeškog poduzetnika Vladu Zeca oko Kamen Ingrada.

Izrekao je i najvišu kaznu za jednog pedofila. On je 2008. godine oca koji je seksualno zlostavljao kćer osudio na 27 godina zatvora. Kasnije je Vrhovni sud smanjio tu kaznu za pet godina. 

"Ako u ovakvim slučajevima ne treba izreći kaznu koju je zakonodavac predvidio, onda ne znam gdje bi trebalo. Rukovodili smo se činjenicama o dugotrajnosti zlostavljanja, bezobzirnosti i upornosti, kao i time da je sve to ostavilo trajne i teške posljedice na zdravlje djeteta, koje je, prema iskazu vještaka, teško i nepopravljivo narušeno", riječi su Vekića iz 2008. godine.

Na 18 mjeseci zatvora osudio je i Ivicu Batinića, bivšeg načelnika Općine Sibinj, kojemu se na Županijskom sudu u Osijeku sudilo da je, obnašajući dužnost načelnika, krivotvorio službene dokumente i sebi priskrbio nepripadajućih 93.100 kuna namijenjenih korisnicima socijalne pomoći na području Sibinja.

Evo što je prijavio u imovinskoj kartici

Prošle godine u studenome on je u imovinskoj kartici prijavio kuću od 386 metara kvadratnih, koja, prema njegovom mišljenju, vrijedi 750.000 kuna, a koju je stekao, kako navodi, nasljeđem. 

Vozi Volkswagen Arteon, vrijedan 200.000 kuna, proizveden 2017., koji je kupio novcem od prodaje prethodnog automobila i kreditom.

Od štednje, kako je naveo, ima 30.000 eura prihoda iz nesamostalnog rada i 39.000 eura od prodaje dionica naslijeđenih od pokojnog oca. Stalni prihod mu je 33.000 do 34.000 kuna u bruto iznosu. Od ostalih prihoda prijavio je 5000 kuna naknade za EU izbore i 3000 kuna naknade za izbore za manjine. 

Vraća i kredit od 120.000 kuna, mjesečna je rata 2450 kuna. 

Pročitajte više