Mandatar Sjeverne Makedonije: Zvat ću zemlju Makedonija, unatoč ljutnji Grčke

Foto: EPA

Mandatar za sastav vlade Sjeverne Makedonije jučer je rekao da će i dalje svoju zemlju nastaviti nazivati "Makedonija", unatoč ljutnji Grčke, zemlje s kojom je Skoplje 2018. postiglo sporazum o promjeni imena. "Način na koji ću ja zvati svoju zemlju moje je temeljno pravo", rekao je novinarima Hristijan Mickoski, predsjednik VMRO-DPMNE-a, desničarske nacionalističke grupe koja je pobijedila na parlamentarnim i predsjedničkim izborima održanim 8. svibnja.

"Ako oni (Grčka) misle da smo prekršili Prespanski sporazum, tu je Međunarodni sud pravde. Ondje mogu pokrenuti sudski proces i ondje ćemo iznijeti argumente. No ne bih želio da se to dogodi", dodao je Mickoski.

Spor ponovo pokrenut u Nedjelju

Skoplje je 2018. postiglo povijesni dogovor s Atenom, pristavši dodati geografski pojam "Sjeverna" u naziv države da bi se razlikovala od grčke pokrajine Makedonije, a krajnji je cilj bio okončati dugogodišnju svađu sa susjedom, koji je zbog nesuglasica u pogledu naziva blokirao pristupanje Sjeverne Makedonije NATO-u i pregovore za pristupanje Europskoj uniji (EU).

Nakon što su tadašnja makedonska socijaldemokratska i grčka ljevičarska vlada potpisale sporazum, Sjevernoj Makedoniji je godine 2020. omogućen ulazak u NATO. No stari je spor ponovno otvoren u nedjelju kad je nova predsjednica Sjeverne Makedonije, Gordana Siljanovska-Davkova, tijekom prisege upotrijebila naziv "Makedonija" umjesto dogovoreni naziv - Sjeverna Makedonija.

Njezin je potez grčki premijer Kiriakos Micotakis nazvao "provokativnim, protuzakonitim i neprihvatljivim". "Nećemo prihvatiti takve propuste", istaknuo je. Grčka novinska agencija ANA u petak je prenijela da je Micotakis jasno poručio novome vodstvu Sjeverne Makedonije kako će put te zemlje u EU, ne bude li ono u potpunosti poštovalo odredbe iz Prespanskog sporazuma, "biti zatvoren". 

"Koristit ću staro ime zemlje"

Hristijan Mickoski je objasnio da priznaje realnost službenog naziva svoje zemlje, no da će tijekom javnih nastupa nastaviti koristiti njezino staro ime. "Prekinimo prijetiti, prestanimo s opstrukcijama i s vraćanjem unatrag. Gledajmo prema budućnosti. Ti su dokumenti dio zakonodavstva", dodao je.

VMRO-DMPNE na parlamentarnim izborima osigurao 58 od 120 mjesta u parlamentu, porazivši Socijaldemokratsku uniju (SDSM), koja je na vlasti od 2017. Povratak na vlast desničarske oporbe u ovoj siromašnoj balkanskoj zemlji u kojoj živi 1,8 milijuna stanovnika predstavlja rizik od ponovnog oživljavanja napetosti i sa susjednom Bugarskom, koja postavlja vlastite uvjete za napredovanje pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije u EU.

Pročitajte više