Manzin: 28. lipnja organiziramo "ZG Pride" za sve "seksualne manjine"

LEZBIJSKA grupa "Kontra" i grupa za promicanje i zaštitu različitih spolnih usmjerenja "Iskorak" najavili su na današnjoj konferenciji za novinare manifestaciju "Gay pride" koja će se 28. lipnja održati pod nazivom "Zagreb Pride 2003".

Dorino Manzin, predsjednik "Iskoraka", rekao je da kada bismo živjeli u idealnom društvu, ne bi bilo potrebe za njihovim aktivizmom pa ni za održavanjem takvih skupova.

"I sama činjenica da i ove godine drugi put u Hrvatskoj organiziramo takav skup govori da je razina tolerancije u Hrvatskoj još prilično niska", smatra Manzin.

"Manifestacija se lani zvala "Gay pride" a ove godine "Zagreb Pride" kako bi se tim nazivom obuhvatile sve lezbijske, biseksualne ili transseksualne osobe kao i sve ugrožene manjine ili osobe koje potiču pravo na različitost", izjavio je Manzin, dodavši da "ugrožene manjine više neće šutjeti".

Sanja Juras, predsjednica "Iskoraka", je rekla da je ta manifestacija potpuno posvećena njihovim zakonskim inicijativama, tj. protiv diskriminacije u zakonima poput obiteljskog, o ravnopravnosti spolova, azilu i športu.

Dodala je da će uskoro u proceduri po hitnom postupku biti obiteljski zakon i zakon o izvanbračnim istospolnim zajednicama te da "podupiru odredbe tog prijedloga zakona i činjenicu da seksualna orijentacija ulazi u hrvatsko zakonodavstvo".

Ove će se godine, zbog prošlogodišnjih izgreda, posebno paziti na sigurnost sudionika manifestacije koji će u 11 sati prolaziti u povorci središtem grada, rečeno je. Skup će osiguravati oko 150 privatnih zaštitara, a dobro surađujemo s policijom koja je iz prošlogodišnjih propusta izvukla određene zaključke, navode u Organizacijskom odboru "ZG Pridea".

Pročitajte više