Maratonska tajna zasjedanja Državnog zbora: Hrvatskoj će odblokirati 11 poglavlja

SJEDNICA slovenskog Državnog zbora trajala je noćas do 1:30 sati, a na njoj se podupro nastavak pregovora Hrvatske i Europske unije. Slovenska vlada mora do 1. listopada podnijeti prijedlog za prihvaćanje sporazuma između Hrvatske i Slovenije o načinu rješavanja graničnog spora.

Većina slovenske oporbe nije glasovala za ove prijedloge. Slovenske političke stranke će i dalje "lomiti koplja" oko sporazuma o deblokadi pregovora jer se očekuje još jedna sjednica parlamenta koja će, najvjerojatnije, ponovno biti iza zatvorenih vrata i obavijena velom tajnosti. Čak i predloženi sporazum o deblokadi pregovora i arbitraži oko granice ima oznaku tajnosti.

Otvaramo šest, a zatvaramo pet poglavlja

Jučer je slovenski parlamentarni Odbor za europske poslove podržao da se u hrvatskim pregovorima s Europskom unijom otvori šest, a zatvori pet poglavlja. Odluka na tom odboru bila je jednoglasna uz dodatak kako će Slovenija svoje interese štiti jednostranim izjavama. Vođa slovenske oporbe Janez Janša je na jučerašnjoj sjednici odbora rekao kako arbitražni sporazum zapravo drugi Rehnov prijedlog u kojem se spominje slovenski pristup otvorenom moru.

Maratonska sjednica Državnog zbora počela je jučer oko 15 sati te je prekinuta nakon šest sati zbog amandmana koji su predložile oporbene stranke SDS, SLS i SNS. Taj amandman je prvo raspravio Odbor za europske poslove nakon čega se nastavila izvanredna sjednica parlamenta koja se odužila do 1:30 sati. Nakon sjednice su vladajući optužili oporbu da su amandmanom samo željeli zavlačiti konačnu odluku.

"Kaos se nastavlja"

Nakon sjednice predsjednik oporbenog SLS-a Radovan Žerjav nije bio zadovoljan. "Kaos koji je nastao se nastavlja", rekao je Žerjav na kraju sjednice te dodao kako ništa novo nije dogovoreno, pišu slovenski mediji. Oporbene stranke nastaviti će sa svojim aktivnostima te traže raspisivanje referenduma oko pitanja koja su raspravljana na jučerašnjoj sjednici.

Pročitajte više