Marčelan od Koradea i ostalih traži 360 tisuća kuna odštete

NA OPĆINSKOM sudu u Varaždinu danas je počeo parnični postupak u kojem Josip Marčelan, bivši načelnik SIS-a za Varaždinsku i Međimursku županiju, od umirovljenog generala Ivana Koradea i njegovih suboraca Mile Katića, Emila Crnčeca, Branka Žeželja i Stjepana Fadige potražuje 360 tisuća kuna za naknadu štete.

Marčelan Koradea i ostale tuži zbog događaja što se 27. listopada 1995. zbio u varaždinskom restaurantu "Bijeli konj". Tada je, po tužbi, Katić doveo Marčelana u restaurant, a Korade je izvadio pištolj i uperio ga Marčelanu u glavu, rekavši da će ga "ubiti ako ne prizna da je u bivšem režimu bio pripadnik KOS-a". Prisiljavao ga je i da popije veće količine alkoholnih pića, a zatim su ga svi optuženi rukama i nogama tukli po glavi i tijelu, navodi se u tužbi. Kad je Marčelan pao na tlo, Korade ga je, prijeteći mu pištoljem, "prisiljavao da puzi i ljubi mu čizme", a Katić mu je na vrat i grudi stavljao nož, dodaje se.

U parničnom postupku Marčelan od svih njih potražuje po 15 tisuća kuna za fizičke bolove i pretrpljen strah, a za duševne boli zbog povrjede časti, ugleda i pravne osobnosti 330 tisuća kuna, s kamatama od dana presude do dana isplate. U tužbi se navodi da je Marčelan bio dugotrajno zlostavljan, vrijeđan i ponižavan te da je njegovo ljudsko dostojanstvo bilo "zgaženo do temelja".

Njegov zahtjev Korade u cijelosti odbacuje, smatrajući da je visina svote za naknadu štete previsoka, a u dopisu koji je sudu dostavio njegov odvjetnik Željko Olujić ističe se i kako se iz tužbe ne vidi za koje oblike štete Marčelan potražuje naknadu, niti koliku svotu traži po kojoj osnovi. Olujić je u dopisu predložio i da se tužba vrati tužitelju "na popravak", na što je Marčelanov odvjetnik Ivan Kovač rekao kako mu se čini da tuženik tužbu uopće nije čitao, jer je ona napisana u skladu s pravnim propisima. Dodao je i kako je Olujićev podnesak usmjeren k odugovlačenju postupka.

Raspravna je sutkinja odbila prijedlog da se tužba vrati "na popravak", a Olujić u roku od osam dana sudu treba dostaviti dokazne prijedloge. Provest će se i medicinsko vještačenje Marčelanovih ozljeda te pretrpljena straha i boli.

Nova je rasprava zakazana za lipanj.

Umirovljeni načelnik SIS-a za Varaždinsku i Međimursku županiju Marčelan je protiv Koradea i suboraca podnio i privatnu tužbu zbog nasilničkog ponašanja, a Korade je u tom kaznenom postupku 2001. godine pravomoćno osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora, uz dvogodišnji rok kušnje. Fadiga je oslobođen, a za ostale Marčelan je odustao od kaznenog progona.

(Hina) var dd

Pročitajte više