Margetić odbacio nalog Haškog suda

GLAVNI urednik političkog tjednika Novo hrvatsko slovo Domagoj Margetić danas je u otvorenom pismu Haaškom sudu poručio da ne priznaje niti taj sud niti njegov nalog Hrvatskom slovu da prestane objavljivati izjave zaštićenih svjedoka na suđenju generalu HVO-a Tihomiru Blaškiću i u drugim postupcima.

Iz Ministarstva pravosuđa i zagrebačkog Županijskog suda u petak su izvijestili da su taj haški nalog poslali Hrvatskom slovu, nakladniku i tjednika Stjepanu Šešelju i Domagoju Margetiću, kao što je bez odlaganja traženo iz Haaga.

Margetić, bivši glavni urednik Hrvatskog slova i sadašnji glavni urednik Novog hrvatskog slova jučer je izjavio da nikakav nalog nije dobio, te da se nalog odnosi na članke koji su objavljeni nakon njegova odlaska iz Hrvatskog slova.

U današnjem otvorenom pismu sucu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu Alphonsu Orieu i tužiteljici Carli del Ponte Margetić navodi da je ton i sadržaj naloga "najobičniji politički bezobrazluk predmetnog suca koji je donio takvu odluku pod prijetnjom kazne do sedam godina zatvora ili 100.000 eura".

Margetić također najavljuje da će u specijalnom izdanju Novog hrvatskog slova "objaviti u cijelosti tajno svjedočenje Stjepana Mesića pred tim sudom", uz napomenu da ga "na zadatak istine" obvezuje ljudsko pravo na informaciju i novinarska etika.

"Ne priznajem niti Vaš sud, niti Vaš sudski nalog", poručuje Margetić. "Vi ste velikosrbijanski instrument izjednačavanja krivnje i stvaranja novih mitova o zločinačkom hrvatskom narodu", ocjenjuje Margetić u otvorenom pismu Haaškom sudu kje je dostavio i medijima.

(Hina) pp/xbdj yjn

Pročitajte više