Marić komentirao procjenu Svjetske banke da je Hrvatska na putu duboke recesije

Foto: Igor Soban/PIXSELL

SVJETSKA banka ažurirala je u četvrtak svoje proljetne prognoze uslijed pandemije koronavirusa, pa tako procjenjuje da će hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine pasti 6,2 posto, dok bi stopa nezaposlenosti mogla porasti iznad 9 posto.

"Negativna kretanja s početka godine značajno su izmijenila izglede za 2020. godinu. Nakon što je u 2019. konačno dosegnula razinu BDP-a prije krize 2008. godine, Hrvatska je na putu duboke recesije.

Ovu predikciju Svjetske banke komentirao je potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić koji je najavio nova zaduživanja zbog krize koju je uzrokovala pandemija koronavirusa.

Kako je kazao Marić, s obzirom na vrlo nisko projicirani priljev prihoda u proračun idućih mjeseci, dobar dio će se morati nadomjestiti zaduživanjem na domaćem i međunarodnom tržištu, pa sukladno tome će biti i refleksija na ukupni javni dug.

"No nije to nešto iznenađujuće. Ni Svjetska banka, ni rejting agencije, kao ni mi, u ovom trenutku ne raspolažemo s ukupnim pretpostavkama. A s druge strane, i mi imamo manevarski prostor", rekao je Marić te napominje da je izuzetno važno sagledati cjelokupnu proračunsku situaciju.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više