Marica Vidaković: Ovo su možda naručeni napadi na mene, nisam znala ništa

Ova slika je nastala prilikom obilježavanja 100. obljetnice Kraša, u lipnju 2011. godine. Foto: Hina

ŠEFICA Kraša Marica Vidaković Indexu je poslala mail u kojem komentira stjecanje dionica Kraša na kojima je zaradila gotovo pola milijuna kuna. Kaže da nije znala ništa o namjerama novog investitora i da objavljivanje članka smatra zlonamjernim, a moguće i naručenim napadima na nju osobno te na model radničkog dioničarstva Kraša d.d.

Njen mail prenosimo u cijelosti, bez ikakvih ispravaka.

"Nakon jučer objavljenih informacija u pojedinim elektroničkim medijima, a radi potpunog informiranja javnosti, željela bih istaknuti kako je nepobitna činjenica da sam u kolovozu ove godine (28.08.2019.) stekla 900 dionica Kraša po cijeni od kn 390,00.

O navedenom stjecanju pravovremeno sam i potpuno obavijestila investicijsku javnost i nadležna tijela, u skladu s važećim propisima.

Dakle, predmetno stjecanje nije činjenica koja se skrivala od javnosti već nešto što je bilo javno objavljeno i poznato.

Također je činjenica da do današnjeg dana nisam otuđila predmetne dionice, kao ni bilo koje druge dionice Kraša koje sam ranije stekla.

Ni ranija ni posljednje stjecanje dionica nisu rezultat bilo kakve zlouporabe povlaštenih informacija s moje strane, već iskaz mog povjerenja u poslovanje društva Kraš d.d.

Konstrukcija pojedinih novinara da bih ja u kolovozu ove godine imala saznanja o namjerama novog investitora da započme značajniji otkup dionica Kraša d.d. je sama po sebi neuvjerljiva.

Objavljivanje ovakvih neistinitih tvrdnji u vrlo osjetljivim trenucima za radničko dioničarstvo Kraša d.d. smatram zlonamjernim, a moguće i naručenim napadima kako na mene osobno tako i na model radničkog dioničarstva Kraša d.d.

S poštovanjem, Marica Vidaković"

Je li znala za preuzimanje?

Podsjetimo, jučer smo objavili kako je Marica Vidaković krajem kolovoza kupila veću količinu dionica Kraša. Bilo je to otprilike tjedan dana prije nego što je najveći dioničar objavio ponudu za preuzimanje. Nakon toga je, naravno, cijena odletjela u nebo, a gospođa Vidaković zaradila je nekoliko stotina tisuća kuna. Točnije, Vidaković je za 351 tisuću kuna kupila 900 dionica Kraša koje su jučer vrijedile 810 tisuća kuna. Marica Vidaković danas posjeduje 8015 Kraševih dionica.

Sve to skupa ne bi bilo sporno da gospođa Vidaković nije prokuristica u Krašu i praktički šefica kompanije - za direktora se vjerojatno nitko ne može sjetiti kako se zove - pa se otvara sumnja da je možda mogla znati da će biti objavljena ponuda za preuzimanje, što će dići cijenu dionica. To se u Hrvatskoj i u svijetu zove trgovanje na temelju povlaštenih informacija ili “insajdersko trgovanje”, a u nekim zemljama, poput SAD-a gdje regulatori i pravosuđe funkcioniraju, za takve stvari ide se na dugogodišnju robiju.

Index je jučer pitao i Kraš je li Vidaković desetak dana ranije, kada je kupovala dionice, znala da Pivci pripremaju ponudu za preuzimanje, no umjesto odgovora, poslali su nam Obavijest o transakciji koja je i tako objavljena na Zagrebačkoj burzi.

Pročitajte više