Marin uvjerena da parlament podupire gradnju ograde na granici Finske i Rusije

Foto: EPA

PREMIJERKA Finske Sanna Marin kaže da je uvjerena da postoji široka potpora unutar parlamenta za izgradnju ograde na granici Finske s Rusijom. Gradnja ograde na granici je prijedlog finske granične straže.

"To je pitanje osiguravanja odgovarajućeg nadzora finske istočne granice u budućnosti", rekla je premijerka Sanna Marin novinarima prije sastanka s parlamentarnim skupinama o pitanju granične ograde, piše AP.

Ograda kao pomoć u sprječavanju mogućih migracija iz Rusije

Finska granična straža ranije je predložila pokrivanje dijelova 1340 kilometara granice koju Finska dijeli s Rusijom, najduže od svih članica EU. Smatraju da će im to pomoći u sprječavanju mogućih velikih i ilegalnih migracija.

Na temelju analize rizika od strane graničnih dužnosnika, ograda bi bila duga do 260 kilometara te bi pokrivala područja koja su identificirana kao rizična za velike migracije iz Rusije.

Izgradnja ograde trajala bi četiri godine i koštala nekoliko stotina milijuna eura

Glavni dijelovi ograde bili bi podignuti u jugoistočnoj Finskoj, gdje se odvija većina graničnog prometa prema Rusiji i iz nje. No, neki dijelovi vjerojatno će biti izgrađeni i oko graničnih postaja na sjeveru.

Izgradnja ograde trajala bi do četiri godine i očekuje se da će koštati nekoliko stotina milijuna eura, navodi finska novinska agencija STT. Finski mediji izvijestili su da projekt podržavaju stranke u koalicijskoj vladi lijevog centra te opozicija.

Uskoro će se odlučiti o probnom dijelu ograde u dužini od oko tri kilometra koji će se brzo izgraditi, ali odluka o cijelom projektu ograde mogla bi biti odgođena za sljedeću vladu jer Finska održava opće izbore u travnju 2023. .

Pročitajte više