Marine Le Pen promijenila ime svoje stranke, njezin otac to nazvao izdajom

Foto: Hina/EPA

FRANCUSKA stranka krajnje desnice Nacionalna fronta danas mijenja ime u Nacionalno okupljanje (RN), ali zadržava logo s plamenom kako ne bi odbila članove koji se protive promjeni imena.

Novo ime, koje je predsjednica Marine Le Pen predložila na saboru u ožujku, trebalo bi označiti kraj preustroja stranke koja se riješila svoje rasističke i antisemitske prošlosti i želi pronaći saveznike kako bi pobijedila na izborima.

O promjeni imena članstvo je počelo glasati dopisnim putem 9. svibnja, a predsjednica će ishod obznaniti u Lyonu danas navečer.

"Želimo okupljati, a ne samo biti fronta", rekao je europski zastupnik Nicolas Bay za parlamentarnu televizijsku mrežu LCP.

Članstvo podijeljeno oko promjene imena

Članstvo je bilo podijeljeno u vezi s promjenom imena, ali zadržavanje loga s plamenom je "promjena u kontinuitetu", dodao je zastupnik Sebastien Chenu.

Suosnivač stranke Jean-Marie Le Pen, otac Marine Le Pen, nazvao je to "izdajom". "Ime nije samo etiketa, nego i duga i odvažna povijest aktivizma koju se odbacuje", požalio se, osudivši "predlagatelje i izvršitelje" te odluke.

Pročitajte više