Markić: Ovo što radi Tomašević s mjerom roditelj odgojitelj je protuzakonito

Foto: Marko Lukunić PIXSELL

PREDSTAVNICI udruge U ime obitelji i roditelja odgojitelja Visokom upravnom sudu podnijeli su podnesak kojim traže ocjenu zakonitosti ponovne odluke zagrebačkog gradonačelnika Tomaševića da ukine mjeru roditelj odgojitelj.

"Tomaševićeva odluka krši stečena prava roditelja odgojitelja"

"Danas je udruga U ime obitelji predala podnesak Visokom upravnom sudu. Ne samo da nova odluka gradonačelnika Tomaševića nastavlja kršiti prava roditelja odgojitelja i djece o kojoj se brinu već se u potpunosti zanemaruju upute i zaključci Visokog upravnog suda iz presude od 5.7.2022.

Drastično smanjivanje novčane naknade, kao i skraćivanje trajanja mjere, u svojoj ukupnosti predstavlja kršenje stečenih prava i legitimnih očekivanja korisnika mjere, odnosno narušavanje same biti prava. Po pitanju zabrane i nedopustivosti zadiranja u stečena prava i legitimna očekivanja korisnika socijalnih prava, i Ustavni sud i Europski sud za ljudska prava, pa i sam Visoki upravni sud, zauzimali su jasan stav", rekao je na današnjoj konferenciji za medije Luka Mlinarić, član pravnog tima udruge U ime obitelji, prenosi HRT.

Markić: Ovo što radi Tomašević je protuzakonito

"U ime obitelji očekuje od Visokog upravnog suda da donese brzu odluku kojom će zaštititi oko 5500 obitelji koje koriste mjeru roditelj odgojitelj u Zagrebu te više od 20.000 djece - od toga preko 7000, prema najnovijim podacima, vrtićke dobi - ili da donese privremenu mjeru kojom će spriječiti ovu protuzakonitu samovolju Tomaševića i ideološki rat koji vodi protiv obitelji i djece u glavnom gradu Hrvatske", naglasila je Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji.

"Vezano za pojedinačne odluke koje gradonačelnik Tomašević planira slati na pojedinačne korisnike - Tomašević je u svojoj udobnoj fotelji svjestan da na ranjive obitelji s najmanje troje djece prebacuje veliki financijski teret žalbe na njegovo protuzakonito de facto ukidanje mjere roditelj odgojitelj. U ime obitelji će pomoći roditeljima da na što lakši način obrane svoja stečena prava i zaštite svoju djecu", dodala je.

Pročitajte više