Marko je zaustavio vlak tako što je skočio na njega: Nisam dvojio što učiniti

Screenshot: RTL

Marko Lončarević, prometnik iz HŽ-a, sinoć je na željezničkom kolodvoru u Dugom Selu zaustavio vlak koji je iskočio iz tračnica. Glasnogovornica HŽ Infrastrukture danas je ranije pohvalila Marka zbog hrabrosti, znanja i brze reakcije te je rekla da će dobiti novčanu nagradu.

HŽ-ovac je za RTL Danas ispričao što se dogodilo. Kaže da je on sinoć bio na svom radnom mjestu kada je zaustavio vlak. Radi se o vlaku od 26 vagona.

"Prilikom prolaska vlaka Koprivnica - Zagreb, dočekao sam ga na predviđenom mjestu. Kada je više od pola vlaka prošlo, uočio sam da je iskočio iz zadnjeg kotača na vagonu. Prvo sam mislio da je zadnji vagon prikočen, ali to nije bio slučaj. Kada se vagon približio na pedesetak metara od prometnog ureda, vidio sam da je iskočio iz tračnica jer je 'skakutao' kraj kolosijeka", kazao je Marko za RTL Danas.

"Jedini mogući način da se vlak brzo zaustavi bilo je skočiti na njega"

"Razmislio sam koje su opcije za zaustavljanje. Jedna je bila davanje signalnog znaka 'stoj' strojovođi, no vidio sam da je već prošao izlazni signal, odnosno, čelo vlaka je napustilo kolodvorsko područje.

Jedini mogući način da se vlak brzo zaustavi bilo je skočiti na vlak, na sam vagon, povući slavinu zračnog voda te prisilno ispustiti zrak iz glavnog zračnog voda da bi se vlak zaustavio", prepričava Marko.

Na pitanje je li to opasno, Marko odgovara da je devet godina radio kao manevrist.

Kaže da nije ni u jednom trenutku dvojio što će učiniti

"Radio sam jako s dečkima koji su mi pokazali stvari koje svakodnevno rade s vagonima u pokretu. Tako da sam imao neko iskustvo oko kočenja vagona u pokretu. Ni u jednom trenutku nisam dvojio što ću učiniti. 

Nisam dvojio jer sam znao da je to jedini način da se odmah zaustavi vlak. Da sam, recimo, zvao da se isključi napon, to bi potrajalo minutu ili dvije, a do tada bi već vlak prošao peron i tko zna gdje bi se zaustavio. Šteta bi bila puno veća i željeznički promet bi bio onemogućen na više kolosijeka", govori HŽ-ovac Marko za RTL Danas.

Strojovođa u vlaku je vidio da je Marko povukao "slavinu" i da vlak koči. Čim je vlak stao, nazvao je prometni ured i tada mu je rekao što se dogodilo. Vagon je odvezen, a očevid će pokazati što se točno dogodilo.

Pročitajte više