HDZ-ovac koji je dobio manje glasova od Ave dobiva svoj ured, zamjenike i veću plaću

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Danas u saboru počinje rasprava o izmjenama Zakona o vladi kojima se po hitnom postupku osnivaju dva ureda - za socijalno partnerstvo i odnose s javnošću.

Prema prijedlogu ovih izmjena, na čelo Ureda za socijalno partnerstvo vlada bi, na prijedlog premijera, imenovala predstojnika, a imao bi položaj državnog tajnika i status državnog dužnosnika.

Ured bi za potrebe vlade i premijera obavljao stručne, analitičke, savjetodavne i administrativne poslove koji se odnose na stvaranje uvjeta za unaprjeđenje socijalnog dijaloga i partnerstva u Hrvatskoj na nacionalnoj razini. Ured za socijalno partnerstvo postojao je i prije, od početka 2000-ih do vlade Zorana Milanovića, kada je ukinut.

Milić će imati položaj državnog tajnika

Radom Ureda za odnose s javnošću upravljao bi glasnogovornik vlade, kojeg također imenuje vlada na premijerov prijedlog.

Zakon predviđa da glasnogovornik vlade, koji sada ima status državnog dužnosnika, ima položaj državnog tajnika te da ima i zamjenike koji će također biti državni dužnosnici, a imenovali bi se po istom postupku kao i on. Aktualni glasnogovornik vlade je Marko Milić, jedan od najbližih suradnika šefa HDZ-a Andreja Plenkovića i njegova desna ruka.

Milić, prema podacima iz veljače, prima neto plaću od 1836 eura. U ovom trenutku nije jasno koliko bi mu mogla rasti plaća. Prijedlog izmjena zakona spominje samo uređivanje "radnopravnog statusa zatečenih službenika".

Zadaća Milićevog ureda bi bila izvještavanje medija i javnosti o radu vlade, ali i izvještavanje vlade o stavovima medija i građana. Također bi bio zadužen za koordiniranje komunikacijskih aktivnosti tijela državne uprave i provedbu Zakona o pravu na pristup informacijama u vladi.

Plenkovićeva desna ruka, osvojio manje glasova od Ave Karabatić

Marko Milić nije dobro prošao na zadnjim parlamentarnim izborima. Bio je kandidat u 1. izbornoj jedinici i tamo osvojio tek 391 glas. Više od njega osvojila je Ava Karabatić, koja je u svojoj izbornoj jedinici dobila 508 glasova.

Početkom godine je Povjerenstvo za odlučivanje o sukoba interesa donijelo odluku da Milić nije povrijedio zakon dopisivanjem sa šefom Hrvatskih šuma o zapošljavanju Nike Dujmovića u toj tvrtki.

Podsjetimo, tjednik Nacional objavio je poruke Milića i Jakupčića iz kojih se vidi da je glasnogovornik Milić šefu Hrvatskih šuma 30. rujna poslao poruku sadržaja "Niko Dujmović", na koju mu je Jakupčić odgovorio sljedećeg dana porukom: "Radit će do godinu dana na određeno - takva je praksa u HŠ, a onda ćemo ga primiti na neodređeno. Čuo sam da je dobar LP."

Nakon te poruke Milić Jakupčiću zahvaljuje, a ovaj mu odvraća: "Nema na čemu."

>> Objavljeno kako glasnogovornik vlade od šefa Hrvatskih šuma traži uhljebljivanje

Selak Raspudić: Hitno je povećati plaću glasnogovorniku, ali ne i omogućiti asistente

Nezavisna zastupnica Marija Selak Raspudić prozvala je vladajuće da se vladinim službenicima i glasnogovorniku pruža "kraljevski tretman", dok djeca nemaju pravo na asistente.

"U ovoj vladi nije hitno provesti zdravstvenu reformu, omogućiti djeci koja imaju roditelje njegovatelje pravo na asistente, ali hitno je povećati plaću Marku Miliću", rekla je Selak Raspudić u ime Kluba nezavisnih i Fokusa, tražeći stanku uoči rasprave o izmjenama Zakona o vladi.

Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića pitala je kako će, nakon ovog prijedloga po hitnoj proceduri, pogledati u oči bilo kojeg saborskog službenika koji je daleko više omalovažavan nego službenik u vladi jer, kako je poručila, Plenković pruža "kraljevski tretman" svojim službenicima, a on svoje treći put "pušta niz vodu".

Orešković: Milić je svoje jatake zaposlio u državne tvrtke

Jandroković ju je danas u saboru prozvao za demagogiju te pojasnio da su i službenicima sabora i drugim službenicima plaće podignute te da će "ponosno hodati hodnicima sabora", dodajući da je razlika u glasovima koje su dobili on i Selak Raspudić na parlamentarnim izborima jako velika. 

HDZ-ov Marko Pavić naglasio je da izmjenama Zakona nema pretvaranja službenika u državne dužnosnike, već da se radi o postojećim dužnosnicima. 

Stanku je zatražila i Dalija Orešković u ime Kluba HSS-a, GLAS-a, DO-a i Stranke s imenom i prezimenom kako bi istaknula da je "nisko" ono što vlada radi ovim Zakonom. 

"Komotno ga možemo preimenovati u Zakon selektivne primjene. Najveći kršitelj Ustava i rušitelj pravnog poretka je upravo Plenković. Glasnogovornik vlade Marko Milić je čovjek koji je na svojoj funkciji trgovao utjecajem kako bi svoje prijatelje i jatake neosnovano zaposlio u državne tvrtke", ustvrdila je Orešković, na što je Pavić podsjetio da je Milića Povjerenstvo za sukob interesa oslobodilo te da protiv njega nije bilo nikakve kazne ni optužnice. 

"Tko je kršitelj Ustava, a tko nije, narod je rekao što o tome misli 17. travnja, kada se Orešković sakrila na listi iza kršitelja Ustava", odgovorio je HDZ-ov Josip Borić. 

Bulj Jandrokoviću: Nije ovo vaš privatni sabor

S obzirom na to da im je Jandroković svima odgovarao sa svoje pozicije predsjedavajućeg, oporba se obrušila i na njega, pojašnjavajući da na to nema pravo. 

"Koristite stolicu predsjednika sabora za svoju korist. Nije ovo vaš privatni sabor", poručio mu je Mostov Miro Bulj, a Jandroković je pojašnjavao kako ima pravo braniti se kada ga se prozove iako je svjestan da u Poslovniku nema predviđenog mehanizma po kojem je propisano njegovo javljanje za riječ. 

"Imate pravo braniti se, ali sukladno Poslovniku nemate pravo odgovarati u vidu replike i trebali biste dati sami sebi opomenu", rekao je SDP-ov Ranko Ostojić, a istog je stava i zastupnica Centra Marijana Puljak. 

"Ne sporim da se morate obraniti, ali onda i vi morate dignuti povredu Poslovnika jer onda i mi možemo ustati i govoriti bez javljanja svaki put kad nas se napada", poručila je, a Jandroković je predložio da jedna od tema razgovora o novom Poslovniku bude upravo ta. 

Grmoja: Izmjene Zakona o vladi su Lex Milić

Mostov Nikola Grmoja je u zahtjevu za stankom upitao vladajuće je li uistinu bilo potrebno da prvi zakon koji donose po hitnoj proceduri bude, kako ga je nazvao, Lex Milić. 

"Je li to adekvatna poruka građanima uz sve probleme s kojima se suočavaju? Zar nije bilo uputnije da se prvo, primjerice, pomogne paušalcima? Sramota je da se mi bavimo Milićem i njegovom plaćom", poručio je.

"HDZ je 17. travnja osvojio najviše mandata na temelju kojih je sklopio koalicijsku vladu i ima pravo donositi organizacijske i tehničke stvari za bolje funkcioniranje vlade", odgovorio je HDZ-ov Krunoslav Katičić. 

Index ne zaboravlja. Novosti o svim korupcijskim aferama možete svakodnevno pratiti u Indexovom registru afera na adresi: www.index.hr/afere

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.