Markotić: Cjepivo za trudnice nije odobreno. Ginekolog: EU je za cijepljenje trudnica

Foto: Pixsell/Robert Anic/N1

ŠEFICA Klinike za infektologiju "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je danas da bi se žene koje planiraju trudnoću, kao i one koje su rodile, trebale cijepiti. 

"Trudnice su rizična populacija i bilo bi pametno da se sve mlade žene koje planiraju trudnoću cijepe na vrijeme", rekla je Markotić.

 

"Mi sad imamo u klinici tri rodilje u dosta teškom stanju. Umjesto da se njihove obitelji vesele, sad čekaju što će biti. Vjerujem da će biti sve OK. Cijepljenje trudnica dosad nije odobreno, dogodilo se da su se neke žene, ne znajući da su trudne, cijepile i s njima je sve bilo u redu. Nije zabilježeno da je bilo oštećenja ili nešto slično, ali do sada nema službene preporuke da se trudnice cijepe jer je to dosta osjetljiva populacija na kojoj je teško provesti ispitivanje. Još proizvođači nisu dali dovoljno uvjerljive podatke koji bi bili dovoljni da se da to odobrenje", rekla je Markotić. 

"Nakon što rode i dok doje, mogu se cijepiti odmah. Dakle, ne tijekom trudnoće, nego prije trudnoće i nakon trudnoće", dodala je.

Ginekolog: Sve razvijene zemlje preporučuju cijepljenje trudnica

Čelnik HUBOL-a, ginekolog Boris Ujević na N1 televiziji je rekao da je Markotić u pravu kada kaže da cjepivo nije registrirano za trudnice, no bez obzira na to, vjerojatno će u bližoj budućnosti biti registrirano.

"Sva ginekološka europska, američka i kanadska društva te većina južnoameričkih preporučuju cijepljenje trudnica. Ne možete naći razvijenu zemlju koja ne preporučuje cijepljenje trudnica", govori Ujević.

"Jedine razlike u zemljama EU i drugim razvijenim zemljama su da neke preporučuju cijepljenje u bilo kojem dijelu trudnoće, a neke zemlje preporučuju cijepljenje u drugom i trećem tromjesečju."

"Ja bih samo slijedio preporuku Europe"

Tigan, Nikaragva, Mozambik, Tadžikistan su neke od zemalja koje su zabranile cijepljenje trudnica, a Ujević ističe da se radi o zemljama koje ne spadaju u razvijeni svijet.

"Sve zemlje EU preporučuju cijepljenje trudnica, plus Kanada i Amerike. Zemlje Skandinavije bi nam uvijek trebale biti uzor, a one preporučuju cijepljenje trudnica. U ovakvoj kaotičnoj situaciji treba gledati na uzore. Po uzoru na njih preporuka treba biti da se trudnice cijepe", kaže.

Savjet trudnicama, s obzirom na rizik koji covid-19 nosi, "preporuka svih europskih društava je - trudnice, cijepite se. Ja bih samo slijedio preporuku Europe", rekao je.

Pročitajte više