Martina Dalić: Vlada radi zakon koji će štititi Agrokor

Screenshot: HRT

POTPREDSJEDNICA Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić za 15.30 je sazvala konferenciju za medije na kojoj će izvijestiti o dosadašnjim aktivnostima Vlade vezanim uz gospodarstvo. No, konferencija je počela nešto prije 16 sati.

Na početku konferencije, Dalić je ponovila da je odgovornost za pronalaženje načina, modela i metoda rješavanja poslovnih poteškoća u koncernu Agrokor prije svega na upravi i vlasniku kompanije, zbog 40.000 zaposlenika Agrokora u Hrvatskoj i oko 5.000 kompanija-dobavljača koji posluju s Agrokorom i koji o njemu ovise.

"Potaknuti ovim zbivanjima i vijestima koje pratimo vezano uz Agrokor, ali ne ograničavajući se ni u kojem slučaju samo na Agrokor, već imajući u vidu da u Hrvatskoj postoji i niz drugih kompanija koje mogu potencijalno uzrokovati rizike za cjelokupni gospodarski sustav, u Vladi intenzivno radimo na pripremi zakonodavnog i institucionalnog okvira čija je svrha zaštititi stabilnost ukupnog hrvatskog gospodarstva, upravo u situacijama i slučajevima kada se s poteškoćama suočavaju sistemski važne kompanije, a nisu u stanju te poteškoće same razriješiti", istaknula je, kazavši da se u izradi zakonskog prijedloga koriste iskustvima drugih država u slučaju sistemski važnih kompanija.

"U vladi intenzivno radimo na izradi zakona čija je svrha zaštititi sigurnost hrvatskog gospodarstva, upravo u situacijama kada se s poteškoćama susreću sistemski važne kompanije, a to nisu u stanju same riješiti", kaže Dalić.

Novi zakon koji se priprema, kaže Dalić, moći će se primijeniti na sve domaće firme koje imaju preko 8000 zaposlenih te koje imaju preko milijardu kuna duga. 

"Cilj, svrha i razlog za ovaj zakon su stvaranje uvjeta za sistemski bitne kompanije ako se nađu u problemima. Želim poslovno naglasititi da ovaj zakon ne pripremamo za Agrokor ili Todorića. No, ako bi situacija u Agrokoru to zahtijevala, to bi se moglo primijeniti i na njih. Vladi ovaj zakon omogućava zaštitu ekonomije", rekla je Dalić.

"Ovaj naš današnji razgovor ima svrhu da budete informirani o aktivnostima koje vlada radi, upravo potaknuta rizicima koje mogu ugroziti", kaže Dalić. 

"Osobina je ovog zakona da se, koristeći iskustva koja su se primjenjivala ili se primjenjuju u drugim zemljama EU, rješenja usmjeravaju na efikasnosti i održavanje sustava. U slučaju prezaduženosti, jasno je da se procesom njihove transformacije zahtjeva i poslovno i organizacijsko i vlasničko restrukturiranje, upravo radi stabiliziranja onog početnog elementa- prezaduženosti", kaže Dalić.

"Ono o čemu sam ja upravo govorila jesu aktivnosti u vladi. Konzultirali smo i rješenja koja se nalaze u primjeni u Austriji, Italiji, Francuskoj... I temeljem toga ta će iskustva naći odraz u ovom nacrtu, a o detaljima danas ne bi govorila", kaže Dalić.

"Ovaj zakonski okvir ni na koji način ne podrazumijeva da država ulazi u vlasništvo", dodala je Dalić.



 

Pročitajte više