Martinović i Vikić dobitnici nagrade hrvatskog glumišta

HRVATSKO društvo dramskih umjetnika objavilo je nominacije umjetnika u kategorijama za Nagrade hrvatskog glumišta 2004. s područja dramske i radiotelevizijske umjetnosti te operete/mjuzikla, plesa, scenografije i kostimografije.

Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje pripala je dramskom umjetniku Miši Martinoviću i baletnom prvaku i koreografu Miljenku Vikiću, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo.

Ime Miše Martinovića kao velikoga hrvatskog glumca i izvornog tumača dubrovačkog repertoara zlatnim je slovima zapisano u hrvatskom kazalištu, navodi se u obrazloženju Ocjenivačkog suda. Dodaje se kako je Martinović svojom umjetnošću opjevao Dubrovnik, za koji ga veže životno i glumačko iskustvo. Martinović je glumac široka raspona - od tragične sleđenosti i suznih ganuća do urnebesne komike i smijeha do suza, stoji u obrazloženju Nagrade hrvatskog glumišta.

Miljenko Vikić, plesač i koreograf, članom Baleta HNK u Zagrebu postao je 1958. Vikić, umjetnik golemih plesačkih mogućnosti i osobite izražajnosti, ostvario je mnogobrojne uloge antologijske vrijednosti. Kako se navodi u obrazloženju Nagrade, zagrebačkoj publici ostao je u sjećanju kao vrhunski tumač glavnih muških uloga u baletima "Đavo u selu", "Licitarsko srce", "Čudesni mandarin", "Romeo i Julija", "Carmen" i drugim baletima.

O nominacijama za nagrade govorili su Nada Subotić, predsjednica žirija za dramu, Jagoda Martinčević, predsjednica žirija za operetu i mjuzikl, Dalibor Kolar, predsjednik žirija za ples, i tajnica HDDU-a Marija Filipović.

Dobitnicima će nagrade hrvatskog glumišta biti uručene 24. studenoga na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Pročitajte više