Maskota gospićke gardijske brigade "Vukovi", sivi vuk od danas u "mirovini"

SIVI vuk, poznata maskota gospićke gardijske brigade Hrvatske vojske "Vukova", kojega su kao maloga u Domovinskom ratu pronašli i othranili hrvatski vojnici, od večeras je u novome domu privatnome Zoološkom vrtu u Ruščici kod Slavonskog Broda, gdje ga je udomila obitelj Mirka Milca.

Sivoga vuka iz gospićke vojarne, gdje je dosad bio smješten, dovezli su vojnici. Po preporuci Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture i zauzimanjem višeg inspektora zaštite prirode Željka Vukovića, vuk je smješten u privatni Zoološki vrt koji je i službeno postao azilom za zaštićene životinjske vrste te za bolesne životinje. Po riječima inspektora Vukovića, poznati vuk je od danas u zasluženoj "vojnoj mirovini" jer je proteklih godina, a posebice u rarnim godinama, "bio prepoznatljiv znak obrane i hrabrosti". Ujedno, riječ je o zaštićenoj vrsti, pa je briga za vuka i obveza, rekao je Hini Vuković, dodajući kako najbolje da se o vuku brinu ljudi koji se inače bave zaštitom životinja.

Prije polaska na put vuk je uspavan, a probudio se nešto prije dolaska u novi dom. U Zoološkom vrtu čeka ga vučica koja je ondje već dulje, pa se nadamo da će možda biti i malih vučića, rekao je Vuković.

Vlasnik Zoološkog vrta u Ruščici Mirko Milec rekao je kako mu je drago što će udomiti "tako poznatog vuka, za kojega je osigurao sve uvjete za dostojanstven život". Naravno da je za divlje životinje najbolje da su u prirodi, ali ponekad se one u prirodi više ne mogu brinuti za sebe, poput tog vuka koji je život proveo među ljudima, rekao je.

U njegovu Zoološkom vrtu ima oko 200 vrsta životinja, među kojima su i tigrovi, medvjedi, jeleni, a odnedavno je u azilu i sokol, zaplijenjen na graničnome prijelazu u Iloku, te orao ranjen u krivolovu.

Inače, preustrojem HV-a 9. gardijska brigada, poznata kao "Vukovi", asimilirana je u 1. gardijsku brigadu, čiji je simbol tigar, te je "vuk ostao neraspoređen", objasnio je inspektor Vuković. Budući da je vuk u Hrvatskoj zaštićena životinjska vrsta, "krenulo se u potragu za zasluženim staračkim domom" nakon poziva vojske da se vuk udomi.

Akciju udomljavanja poznatog vuka podupro je danas i predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Anto Đapić, koji je rekao da vuk simbol HSP-a te kako "nije slučajno odabran jer je riječ o zaštićenoj vrsti poznatoj po hrabrosti i ljepoti". Dodao je da se HSP brine o jednom vuku u zagrebačkom Zoološkom vrtu te da će ta stranka pomoći i vuku u Ruščici.

Osječki zeleni i Press centar za okoliš Hrvatske poduprli su akciju Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture kojom će "poznati vuk imati adekvatnu brigu i svjedočiti o vrsti koja nestaje, a može se sačuvati jedino brigom čovjeka". U večerašnjem priopćenju za javnost Osječki zeleni podsjećaju da je Hrvatska potpisnica europske Deklaracije o zaštiti vukova.

Pročitajte više