Masovne racije protiv Jehovinih svjedoka u Rusiji, puno ih je uhićeno

Ilustracija/Screenshot: YouTube

RUSKE pravosudne vlasti izvele su danas masovne racije diljem zemlje u prostorijama Jehovinih svjedoka te su privele brojne osobe u sklopu istrage o kriminalnim radnjama, objavilo je Istražno povjerenstvo.

Pravosudne vlasti objavile su da su otvorile istragu zbog sumnje da ta vjerska zajednica, koju Rusija naziva ekstremističkom i proglasila ju je ilegalnom, organizira aktivnosti u svom nacionalnom centru i podružnicama.

Ruski Vrhovni sud naredio je raspuštanje Jehovinih svjedoka 2017., a u gušenju njihovog rada neki su sljedbenici završili u zatvoru, a neki su optuženi za kriminalne radnje.

Sljedbenici su bili rašireni u više od 20 regija

Istražno povjerenstvo navelo je da je identificiralo brojne skupine sljedbenika u više od 20 ruskih regija i da su mnogi privedeni. Neki od njih privatno su se sastajali u stanu u sjeverozapadnoj Moskvi od lipnja prošle godine i razgovarali o vjerskim pitanjima te su preobratili neke Moskovljane, tvrdi Povjerenstvo. 

Jehovini svjedoci godinama su pod pritiskom u Rusiji, kojom dominira Ruska pravoslavna crkva, a nju snažno podržava predsjednik Vladimir Putin.

On je prije dvije godine rekao da ne razumije zašto vlasti progone Jehovine svjedoke te dodao da to treba istražiti. Kremlj je danas odbio komentirati vijest o racijama, a ni predstavnici Jehovinih svjedoka nisu još ništa komentirali.

Jehovini svjedoci su kršćanska vjerska zajednica koja propovijeda svoje učenje od vrata do vrata, proučava Bibliju i odbija služiti vojsku.

Pročitajte više