Masovni prosvjedi u Gruziji, predsjednica stavila veto na "ruski zakon"

Foto: EPA

Gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili uložila je veto na prijedlog zakona o stranim agentima, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS. Zurabišvili je ranije rekla da će uložiti veto na prijedlog zakona koji je izazvao ulične prosvjede, no njezina odluka može biti poništena još jednim glasanjem u parlamentu koji kontroliraju vladajuća stranka i njezini saveznici.

"Danas sam stavila veto na ruski zakon. Ovaj zakon je ruski u svojoj srži i duhu", rekla je na konferenciji za novinare. "To se protivi našem ustavu i svim europskim standardima, stoga predstavlja prepreku na našem europskom putu."

Od prvog spominjanja nacrta zakona u parlamentu protekli mjesec, u gruzijskom glavnom gradu Tbilisiju buknuli su masovni prosvjedi. Zakonom se traži da se organizacije koje primaju više od 20 posto novca iz inozemstva registriraju kao strani agenti.

SAD i Europska unija više su puta upozorile vladajuću stranku Gruzijski san da odbaci nacrt zakona, a prosvjednici se boje da će on naškoditi europskom putu zemlje na južnom Kavkazu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.