Prosvjednici upadaju u crkve u Poljskoj zbog zabrane pobačaja, vlasti im prijete

Foto: EPA

ZAPOSLENICI u mnogim poljskim gradovima odazvali su se pozivu udruga za ženska prava da u znak prosvjeda protiv odluke Ustavnog suda kojom je pobačaj praktički zabranjen u srijedu izostanu s posla.

Žene i muškarci zaposleni u javnim ustanovama, sveučilištima i privatnim tvrtkama, uzeli su slobodan dan kako bi iskazali solidarnost s prosvjednicima, javili su lokalni mediji. 

Hanna Zdanowska, gradonačelnica Lodza, trećeg po veličini poljskog grada, objavila je na društvenim mrežama fotografiju prazne stolice ispod koje piše: "Danas ne radim." Potporu Poljakinjama je dao i Rafal Trzaskowski, gradonačelnik Varšave.

"Snaga je u mnoštvu"

I 22-godišnja Kinga Rutkowska je odlučila danas zatvoriti svoju brijačnicu jer su joj, kako je istaknula, prava žena ispred novca iako od početka pandemije i povremenog zatvaranja obrta jedva spaja kraj s krajem.

"Vjerujem da ovaj štrajk u srijedu može nešto promijeniti. Što nas je više, to bolje. Snaga je u mnoštvu", rekla je agenciji Reuters.

Sporna odluka Ustavnog suda

Poljski Ustavni sud je prošli četvrtak donio odluku da je pobačaj na temelju nepopravljive malformacije fetusa nezakonit.

Tom odlukom se u toj većinski katoličkoj zemlji pobačaj gotovo u potpunosti zabranjuje, što je izazvalo sveopće nezadovoljstvo i bijes, da bi potom uslijedili prosvjedi diljem zemlje koji traju već sedam dana.

Kada ta odluka stupi na snagu, prekid trudnoće bit će legalan samo u slučaju incesta, silovanja ili ugroženog zdravlja majke. 

Sud u svojoj odluci pokriva niz poremećaja u razvoju fetusa, od Downovog sindroma do fatalnih anomalija, a tumačeći ustav zaključio je da je pobačaj zbog spomenutih razloga, koji je dosad u Poljskoj bio dopušten, neustavan jer krši pravo na život.

Masovni prosvjedi širom zemlje, prosvjednici prekidali mise

Gotovo svi legalni pobačaji koji su prošle godine zabilježeni u Poljskoj izvedeni su upravo zbog teških malformacija fetusa.

Sudska odluka izazvala je masovne prosvjede diljem zemlje koji su prvenstveno usmjereni protiv vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) i njezinog čelnika Jaroslawa Kaczynskog, no bijesa nije pošteđena ni Katolička crkva čije su glavešine pozdravile odluku suda.

Prosvjednici su na potez Crkve odgovorili prekidanjem misnih slavlja i bogoslužja u brojnim gradovima, uključujući Varšavu, Poznan i Katowice, te su se u mnogim poljskim gradovima odazvali pozivu udruga za ženska prava da u znak prosvjeda u srijedu izostanu s posla.

Ministarstvo unutarnjih poslova najavljuje oštrije mjere

Analitičari uočavaju da su prosvjedi okupili ljude koji imaju različita stajališta o pobačaju, od onih koji zagovaraju slobodu pobačaja na zahtjev do 12. tjedna trudnoće do katolika koji mu se generalno protive, ali ne žele da im se oduzme to pravo u slučaju malformacija fetusa.

I dok prosvjednici traže poništenje odluke suda, ministarstvo unutarnjih poslova poručuje da će poduzeti oštrije mjere kako bi se uspostavili red i sigurnost građana te ako se nastave napadi na crkve.

"Ovo je rat"

U Katowicama se, međutim, ispred katedrale okupilo oko 7000 ljudi, većinom žena, uzvikujući "Ovo je rat" i "Ne crkvenom zakonu".

Prepirke su u utorak izbile i u parlamentu kada su oporbeni zastupnici, koji su nosili plakate s natpisima "Ovo je rat", "Sramota" i "Legalan abortus", okružili Kaczynskog.

Prema anketi lista Gazeta Wyborcza, više od 70 posto Poljaka se protivi odluci Ustavnog suda.

Pročitajte više