Masovno testiranje se više ne isplati, kaže švedski zavod za javno zdravstvo

Foto: EPA

"DOŠLI smo do točke u kojoj trošak i relevantnost testiranja više nisu opravdani", rekla je sinoć za švedsku nacionalnu televiziju Karin Tegmark Wisell, ravnateljica švedskog zavoda za javno zdravstvo. Švedska u srijedu ukida sve epidemiološke mjere, koje su u određenom obliku bile na snazi još od početka pandemije u ožujku 2020. godine, a jedna od promjena je prestanak opsežnog testiranja na koronavirus.

Od srijede se građani sa simptomima covida-19 čije stanje ne zahtijeva hospitalizaciju uglavnom više neće testirati u javnom zdravstvenom sustavu, nego će se kapaciteti potpuno preusmjeriti na testiranje osoblja i pacijenata bolničkog sustava te sustava skrbi o starijim i osjetljivim osobama.

"Trenutno je polovina svih testova pozitivna"

"Opsežna testiranja svih osoba koje imaju covid-19 stajala bi oko 50 milijuna eura tjedno, odnosno 200 milijuna eura mjesečno. Trenutačno je polovina svih testova pozitivna. Društvene resurse treba koristiti ondje gdje donose najviše koristi", izjavila je Tegmark Wisell i dodala: "Kad bi sveobuhvatno testiranje pridonijelo boljoj kontroli zaraze, onda bi se isplatilo, ali danas imamo i druge sustave praćenja."

Zanimljivo je da Tegmark Wisell odustajanje od masovnog testiranja obrazlaže i zakonskom regulativom koja se odnosi na djelatnost zavoda za javno zdravstvo: "Moramo se držati važećih zakona, a oni propisuju da zavod za javno zdravstvo ne može slijediti samo ono što je najbolje, nego svoje odluke i mjere mora stavljati u korelaciju s društvenim resursima. Tijekom cijele pandemije slijedili smo ravnotežu između troška i koristi".

Danci i dalje testiraju

Švedska je od početka pandemije na testove potrošila oko dvije milijarde eura. S druge strane Öresundskog tjesnaca, Danska je 1. veljače već ukinula epidemiološke mjere, ali i dalje testira građane na koronavirus.

"Još uvijek je važno testirati kod pojave simptoma. To može imati klinički značaj za pojedine pacijente. Ako se simptomi razviju u ozbiljnu bolest, potrebna je dijagnoza radi li se o covidu-19, gripi ili nečem trećem", kaže Søren Broström, ravnatelj danskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Pročitajte više