MATEK: DEL PONTE U OESS-U TRAŽILA POJAČANI PRITISAK

Hrvatski veleposlanik pri OESSu, UNu i međunarodnim organizacijama u Beču Vladimir Matek izjavio je u utorak da je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte posjetom OESSu željela animirati međunarodnu zajednicu da izvrši pojačani pritisak na države pod jurisdikcijom Haškog tribunala.

"Nema ni najmanje sumnje da je posjet glavne haške tužiteljice bio u kontekstu animiranja međunarodne zajednice da se na države koje su pod njezinom jurisdikcijom pojača pritisak zbog ispunjavanja svih obveza prema Haškom tribunalu", izjavio je Matek.

Po njegovim riječima, tako bi se mogao ostvariti kalendar aktivnosti Haškog suda, kojega je utvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a.

On do 2004. predviđa kraj istraga, do 2008. završetak suđenja, a do 2010. priziva, rekao je Matek nakon završetka zasjedanja Stalnog vijeća OESS-a u Beču.

Potporu kalendaru i aktivnostima Suda dalo je više zemalja, zatraživši potpunu suradnji sa Sudom i Tužiteljstvom.

Govorili su predstavnici SAD-a, Europske unije, Švicarske, Kanade i Norveške, Srbije i Crne Gore, BiH te Hrvatske.

Najviše kritika upućeno je suradnji Srbije i Crne Gore s haškim sudom, dok je Hrvatska pozvana da što prije ispuni obveze vezane uz slučaj generala Gotovine.

Matek je Stalno vijeće OESS-a izvijestio o suđenjima za ratne zločine koji se vode u Hrvatskoj i nedavnim promjenama u zakonodavstvu, koje je i glavna tužiteljica istaknula kao pozitivan primjer.

Napomenuo je kako Hrvatska ima dojam da se u nekim metropolama ti pozitivni elementi ne vrednuju dovoljno objektivno. "

Matek je također istaknuo razočaranje Hrvatske upornim izjednačavanjem Mladića i Karadžića s generalom Gotovinom, ocijenivši da ono ne odgovara povijesnoj istini.

Veleposlanik Matek je zaključio da je iz nekih izlaganja očito da će međunarodna zajednica ustrajati na poštivanju kalendara rada Haškog suda i da će, ako se optuženi ne pojave pred sudom, pojačati pritisak kako bi se oni za kojima se traga pojavili pred tribunalom.

Pročitajte više