Matija Posavec: Očito je da Ustavni sud ima dvostruke kriterije

Foto: Hina

"Vrlo je simptomatično da Ustavni sud u stvarima koje se tiču izbornih i političkih procesa toliko brzo i učinkovito donosi mišljenja i odluke.

S druge strane, u isto vrijeme očito svjesno krši zakon jer su imali obavezu od trideset dana odgovoriti na Zahtjev za ocjenu ustavnosti o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti prema kojemu je država od županija uzela bolnice pod svoje vlasništvo.

Imali su zakonski rok od 30 dana za odgovor, a ni nakon sedam mjeseci se uopće nisu očitovali oko toga. Dakle, očito je da postoje dvostruki kriteriji samog Ustavnog suda u Hrvatskoj", kazao je Posavec Indexu komentirajući tvrdnje Ustavnog suda da Milanović ne može biti mandatar.

Podsjetimo, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je da Zoran Milanović ne može biti mandatar za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

"Polazeći od navedenog, Ustavni sud upozorava sve sudionike izbora održanih 17. travnja da pri predlaganju budućeg mandatara za sastav vlade moraju biti svjesni te činjenice. Ustavni sud o tome će, po potrebi, donijeti posebnu odluku", kazao je Šeparović.

Dakle, prema njegovom tumačenju, Milanović ne može biti mandatar čak ni ako danas podnese ostavku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.