Srpski kralj mesa koji u Slavoniji otpušta 60 posto radnika: Nisam socijalno neodgovoran

Foto: FAH, YouTube

SRPSKI poduzetnik Petar Matijević izjavio je  da u Hrvatskoj želi poslovati po europskim standardima i odbacio kao neutemeljene optužbe da je "socijalno neodgovoran" zbog najavljenog otpuštanja oko 60 posto zaposlenih u poljoprivrednim zadrugama Negoslavci i Jankovci, koje je krajem prošle godine kupio od hrvatskog poduzetnika Envera Moralića.

> Djelatnik mesne industrije Matijević objavio video: U hrenovke ide sve što je pokvareno i smrdi!

"Ja sam poslovan čovjek, vodim radnu, a ne socijalnu politiku, ali nisam socijalno nedgovoran jer je program zbrinjavanja za sve suvišne zaposlenike u zadrugama Negoslavci i Jankovci napravljen po najvišim standardima, i uz poštivanje svih važećih propisa u Hrvatskoj, uključujući i Zakon o radu", rekao je Matijević Hini, komentirajući optužbe Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske.

Zadruge bi bez prodaje završile u stečaju

Matijević, kojega nazivaju i "srpskim kraljem mesa", od Moralića je u studenom 2015. godine za 15 milijuna eura kupio Poljoprivrednu zadrugu Negoslavci i Poljoprivrednu zadrugu Jankovci s farmama, skladištima, mehanizacijom i ukupno 1500 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Na optužbu sindikata da će njegov prvi potez kao novog vlasnika biti otpuštanje gotovo 60 posto radnika - 39 od ukupno 71, što nijedan poduzetnik u Hrvatskoj nije radio, Matijević uzvraća tvrdnjom kako bi te zadruge, da nisu prodane, zbog dugova i neracionalnog poslovanja vrlo brzo otišle u stečaj, a bez radnih mjesta ostali li bi svi radnici.

"Svi koji me kritiziraju moraju znati nekoliko činjenica - nisam dao 15 milijuna eura da bih bilo što upropastio, već da bi te zadruge poslovale uspješno, profitabilno i po europskim standardima. Po tim standardima važi omjer 'jedan čovjek - jedan hektar', a ja sam u dvije zadruge ostavio 28 radnika - više nego što realno treba, ali ću osigurati da radimo dobro i pozitivno poslujemo", kaže Matijević.

Naglašava kako samo poštivanje standarda u proizvodnji može omogućiti uspješnu privatizaciju i konkurentno poslovanje, a sve drugo vodi u propast i stečaj. Poljoprivrednu zadrugu ne čini administracija, a dosad je samo u Jankovcima bilo 16 ljudi u Upravi, u čemu nema ni ekonomske niti socijalne logike, dodao je.

Socijalnu politiku vodi država, a ne poduzeće

"Ne može poduzeće voditi socijalnu politiku - to radi država. Ja nemam namjeru kao Moralić uzimati kredite da bih isplaćivao plaće. Radit će se puno radno vrijeme i koliko treba da se osiguraju dobre plaće, a one su u Hrvatskoj već sad bolje nego u Srbiji", rekao je Matijević.

Za izradu radno-socijalnog programa u zadrugama angažirao je odvjetnički ured u Zagrebu specijaliziran za radno pravo, u tom procesu "ispoštovani su svi propisi i principi", a ako bude potrebe slučajevi pojedinih radnika bit će naknadno korigirani.

"Sindikat prešućuje da su odvjetnički ured i dvojica mojih suradnika pregovarali sa radnicima u zadruzi o otpremninama, a neki od njih su tražili čak i 10 do 20 puta više novca nego što je zakonom propisano. Bio sam spreman ponuditi više, no kako je kompromis izostao otpremnine smo podijelili po zakonu", ističe Matijević.

U vezi svojih poslovnih planova Matijević naglašava da u Srbiji niti jedna od 30 tvrtki koje je dosad kupio nije propala, a u međuvremenu je u njima otvoreno oko 2600 novih radnih mjesta. Što se tiče dviju zadruga u Hrvatskoj, od njih želi napraviti jedno dobro i uspješno poduzeće, s minimumom administracije jer u poljoprivredi dobar knjigovođa treba tri-četiri puta godišnje. To će raditi agencije, objašnjava Matijević.

Smeta li nekome što je kupac iz Srbije

Podsjećajući da je podrijetlom i rođenjem iz Hrvatske, Matijević pita je li nekome kod privatizacije dviju zadruga zasmetalo to što je kupac iz Srbije. "Hrvatska je i moja domovina i ne osjećam ništa manje ljubavi prema Hrvatskoj od Hrvata. Ako je nekom problem što sam Srbin - neka to otvoreno i pošteno kažu, da svi znamo na čemu smo", kaže.

Na pitanje kakve uvjete poslovanja očekuje u Hrvatskoj, Matijević ocjenjuje da Hrvatska, kao članica Europske unije, ali i općenito, ima bolje uvjete za poljoprivredu nego Srbija. "Uvjeti rada su dobri, veći su poticaji, uključujući i povoljnije cijene plavog dizela. U Negoslavcima i Jankovcima nas očekuje obnova i moderniziranje mehanizacije, te sezonske pripreme za proizvodnju", napominje.

Mislim ozbiljno i uspješno raditi, zato sam i kupio te zadruge i zemlju. Ovo je vrijeme kapitalizma, to smo htjeli i sad se moramo tako i ponašati, rekao je Matijević.

Pročitajte više