ŠTRAJK U ŠKOLAMA

Matura će biti odgođena zbog štrajka nastavnika?

Foto: Ivica Galović/Pixsell

SINDIKATI zaposlenih u obrazovnom sustavu danas su najavili da će u utorak štrajkati sve osnovne i srednje škole u cijeloj zemlji. Budući da štrajk traje već gotovo mjesec dana, a učenici su zbog njega izgubila više od tjedan dana nastave, postoji sasvim realna šansa da će se na kraju morati produžiti školska godina, te će se samim time morati odgoditi i matura u školama.

"Nama je to zadnja opcija, no ukoliko se škole odluče za produljenje školske godine, onda to postaje ozbiljna prijetnja koja će dovesti i do odgađanja mature", kratko su Indexu odgovorili iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Podsjetimo, Ministarstvo je školama ponudilo 4 koraka za nadoknadu nastave.

"Škola će se moći održavati na nenastavne dane (poput dana škole), subotama, skraćenim praznicima (zimskim i proljetnim) i zadnja opcija je produljenje školske godine. Škole će s osnivačima (gradovima, županijama) dogovarati koji će model od ova četiri odabrati ovisno kakvo je stanje kod njih", odgovorili su ranije Indexu iz Ministarstva.

Produljenje školske godine bila je zadnja opcija

Rekli su nam tada da je produljenje školske godine zadnja opcija koja se školama daje na biranje. Nedavno smo razgovarali i s brojnim ravnateljima škola diljem zemlje, kojima je uglavnom zadnja opcija bila da se produži školska godina.

No čini se kako se ta zadnja opcija, ako se štrajk i dalje nastavi, neće moći izbjeći i da će postati realnost jer svaki novi dan štrajka škole prema tome da odaberu 3. i 4. opciju koje znače ili skraćivanje zimskih i proljetnih praznika ili produljenje školske godine.

Podsjetimo, kako se sindikati nikako ne mogu dogovoriti s Vladom kojoj su već zaprijetili da će oštrije krenuti u štrajk, što su i pokazali današnjom najavom štrajka koji će se u utorak održati u cijeloj zemlji.

"U utorak, kada počinje novi ciklus, štrajk će biti frontalan u svim županijama, to je odgovor na zadnje poruke iz Vlade", rekao je danas predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Dodao je kako će u ponedjeljak štrajkaši "biti tihi" iz pijeteta prema žrtvama Vukovara i Škabrnje i svih žrtava Domovinskog rata.

Sindikati zaprijetili Vladi, u utorak opet štrajkaju škole u cijeloj zemlji

"U ponedjeljak smo odlučili da taj dan budemo tihi, da budemo u učionicama na svojim radnim mjestima, i da se posvetimo onima koji su zaslužni za našu domovinu, i zapalimo svijeću u zbornicama", kazao je Mihalinec.

Najavio je da će se u ponedjeljak sjednice održati Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja i Središnji odbor Sindikata srednjih škola, na kojima će donijeti odluke o modelima štrajka nakon utorka, a osvrnuo se i na jučerašnje izjave Plenkovića i Aladrovića.

"Citirat ću kako on govori o obrazovanju i radu učitelja i nastavnika - "trošak u koji ne treba ulagati", kaže Aladrović, a premijer "od sljedećeg dana štrajka nećemo platiti više zaposlene u štrajku". Ako neće platiti dane provedene u štrajku, šalju poruke učenicima, roditeljima, ministrici obrazovanja i cijeloj javnosti da je potpuno nevažna reforma obrazovanja", ustvrdio je Mihalinec.

Podsjetimo kako su sindikati rekli da im je razočaravajuća i uvredljiva posljednja Vladina ponuda u kojoj je bilo predviđeno povećanje osnovice za 6,12 posto, izrada analize sustava plaća u javnom sektoru po kojoj bi se razmotrili koeficijenti složenosti poslova i potpisivanje Sporazuma kojim se Vlada obvezuje da bi, ako se do 30. lipnja iduće godine ne izmijeni Uredbu o koeficijentima, svi zaposlenici u sustavu obrazovanja dobili dodatak od dva posto na plaću.

Pročitajte više