McDonald´sove čaše s likovima iz crtića o Shreku zatrovane kadmijem

FAST-FOOD lanac McDonald's povukao je iz svojih restorana u SAD-u više od 12 milijuna plastičnih čaša sa likovima iz novog nastavka crtanog filma "Shrek“, nakon što je ustanovljeno da boje upotrijebljene za oslikavanje čaša sadrže otrovni kadmij.

Reklamne čaše su se u restoranima prodavale po cijeni od dva dolara, a bile su oslikane likovima iz megapopularnog crtića "Shrek“, no američka Komisija za sigurnost potrošača (CPSC) je, nakon što je kadmij otkriven u boji, upozorila posjetitelje McDonald'sovih restorana koji kupuju čaše da ih ne koriste.

Komisija tvrdi kako boja ostaje na rukama djece koja najčešće koriste takve čaše te se putem kože ili pak guranjem ruku u usta može prenijeti u organizam. Kadmij može oštetiti jetru, bubrege, živčani sustav i mozak.

McDonald's je pak objavio kako se radi o vrlo malim količinama kadmija u boji te da bi tijelo trebalo dugo biti izloženo otrovu sa čaše da nanese značajniju štetu organizmu. Predstavnici fast-food lanca tvrde kako vjeruju da su čaše bezopasne za potrošače, no da su iz preventivnih razloga pozvali svoje posjetitelje da čaše ne koriste.

Pročitajte više