Mečelj obećao bankarsko jamstvo do sjednice Vlade

MINISTAR gospodarstva dr. Ljubo Jurčić danas je na sjednici Koordinacije sindikata za opstojnost Željezare Sisak održanoj u Sisku izjavio ´da je izmijenjeni tekst bankovnog jamstva koje je dao ruski Mečelj za isplatu šest plaća radnicima Željezare u slučaju prekida rada prihvatljiv´ i ´da Vlada očekuje da bankarskim kanalima dobije obavijest o izdanom jamstvu´.

´Ako bankovna jamstva stignu u Ministarstvo gospodarstva do sutra navečer, predložit ću da Vlada na sjednici u četvrtak donese odluku o skidanju hipoteke s imovine Željezare Sisak i oslobađanju obaveze plaćanja poreza na promet, čime ugovor s Mečeljem stupa na snagu´, rekao je Jurčić.

Na sastanku, kojemu su bili nazočni predstavnici željezarinih sindikata, stečajne uprave, stečajnog vijeća, Odbora vjerovnika i čelnici sindikalnih središnjica, ministar Jurčić je, na zahtjev predstavnika Koordinacije i voditelja sastanka, sindikalnog povjerenika Sindikata metalaca Hrvatske Mate Somića, izjavio ´da će se s današnjeg gledišta minimalne plaće za siječanj radnicima Željezare isplatiti idućeg tjedna´.

Naveo je kako je Vlada računala da će ruski kupac kupiti rezervne dijelove i zatečene sirovine u Željezari, te da će se iz tih izvora osigurati sredstva za isplatu plaća radnicima. Bez obzira na to hoće li ugovor o prodaji Željezare stupiti na snagu u četvrtak ili ne, predložit ću Vladi na sjednici u četvrtak da raspravi o osiguranju sredstava za plaće radnicima Željezare, rekao je Jurčić.

Predstavnici Mečelja istaknuli su da će do sjednice Vlade dostaviti traženo bankovno jamstvo, te da će kupiti dio rezervnih dijelova i sirovina potrebnih za pokretanje proizvodnje po tržišnim cijenama, a da će količinu rezervnih dijelova i sirovina, njihovu cijenu i uvjete plaćanja dogovoriti sa stečajnom upravom Željezare i njezinom koordinatoricom Blankom Andučić Orešić.

U raspravi su, među ostalima, sudjelovali i sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac i posrednik u prodaji Željezare Sisak Siščanin Edin Todorovac. Voditelj sastanka Mato Somić, u ime Koordinacije, zahvalio je svim sudionicima rasprave, ocijenivši da postoji dobra volja svih mjerodavnih sudionika da kupoprodajni ugovor što prije stupi na snagu i da se što prije pokrene proizvodnja.

Proizvodnja čelika u elektropeći pogona Čeličana moći će početi kada ugovor o prodaji stupi na snagu, rekao je, u ime Ministarstva gospodarstva, ministar Jurčić. Istaknuo je da je prvenstveni cilj zahtjeva Ministarstva za izmjenama dijelova ugovora i bankovnog jamstva bio zaštititi 1700 radnika Željezare i osigurati njihovo zaposlenje u idućih pet godina te da se ruski partner u potpunosti pridržava hrvatskih zakona i poštuje hrvatski pravni sustav.

Pročitajte više