Medak: Ugostitelji ne žele umirati od gladi da bi se nekog drugog zaštitilo od korone

MARINO MEDAK, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, bio je gost u Dnevniku Nove TV.

Medak je komentirao nove mjere u borbi protiv korone koje su donesene danas.

Upitan hoće li ugostitelji s dostavom uspjeti preživjeti do 21. prosinca, Medak kaže da dostavu mogu imati samo objekti s hranom.

"To znači da je izostavljeno jako, jako puno ugostitelja koji nemaju hranu i odmah možemo prepoloviti priču s brojem objekata i zaposlenih. Ni 30 posto troškova se ne može pokriti samo kroz dostavu, što znači da je dostava direktan minus i samo objekti koji su napravljeni isključivo za dostavu, koji nemaju skup najam, mogu ići s time da nešto zarade", rekao je Medak.

"Od sutra apsolutna neizvjesnost"

Naglašava da ugostitelje od sutra čeka apsolutna neizvjesnost.

"Od sutra nas čeka apsolutna neizvjesnost jer ne znamo hoće li biti obeštećenja, hoćemo li otpuštati radnike ili ne, znamo da nam idu ove mjere, hoćemo li još nešto uz to dobiti, hoćemo li ostati zatvoreni do 1. travnja ili do kada već, ne znamo ništa", govori Medak.

Dva zahtjeva ugostitelja

Medak je istaknuo da ugostitelji imaju dva zahtjeva. Jedan se odnosi na dugoročno smanjenje poreza na tri godine s trajnim smanjenjem poreza od 2024. godine, a drugi je oslobođenje od parafiskalnih nameta, 50 posto plus.

"Mi smo svjesni da nismo Njemačka i ne tražimo da se smanji 75 posto kao u Austriji, tražimo 50 posto i toliko očekujemo", ističe Medak.

Postoje elementi za tužbu protiv vlade

Ako vlada ne udovolji zahtjevima, kaže Medak, postoje elementi za tužbu.

"Mi do toga želimo doći zakonskim putem, jako puno ugostitelja najavljuje prosvjede, ne žele da oni umiru od gladi da bi se zaštitilo druge, da netko drugi ne umre od bolesti covid-19", zaključio je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više