KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Što stoji iza priče o medicinskim sestrama koje se ne žele cijepiti protiv covida?

Foto: Pixsell/Damir Spehar

BROJKA procijepljenih medicinskih sestara daleko je manja od brojke procijepljenih liječnika. Dok se brojka procijepljenih sestara kreće od 30 do 40 posto, broj liječnika koji su se cijepili kreće se od 70 do 80 posto. Prema podatku Hrvatske komore medicinskih sestara, u prosjeku se procijepilo 32 posto medicinskih sestara, no navode kako nije riječ o realnoj brojci te da niz faktora ovdje igra ulogu.

Covid je preboljelo čak 25% medicinskih sestara

Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara, u razgovoru za Index istaknuo je kako je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tražio da im dostavi točan broj medicinskih sestara koje su se cijepile i to po svim zdravstvenim ustanovama. Budući da te podatke, kako nam je rekao, još uvijek nije dobio, tražio ih je od glavnih sestara iz svih bolnica.

"Podaci pokazuju kako je najveći postotak procijepljenosti među medicinskim sestrama u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević, gdje je 90 posto medicinskih sestara cijepljeno protiv covida-19, a najmanje u KBC-u Split, gdje ih je procijepljeno 34 posto. Tamo ih je dosta preboljelo koronu, imali su u drugom valu veliki broj zaraženih kolegica pa će pričekati cijepljenje. Varaždinska bolnica je u samo tjedan dana tijekom drugog vala imala skoro 20 posto zaraženih sestara, sad to više nije tako", rekao je Gazić za Index.  

"U stvarnosti brojke nisu tako niske"

Navodi kako je prema podacima HZJZ-a covid preboljelo 7600 sestara, što je, kaže, 25 posto ukupnog broja medicinskih sestara.

"U prosjeku imate od 15 do 20 posto sestara koje su na bolovanju ili porodiljnom pa su van sustava tako da u stvarnosti brojke nisu tako niske, dosta sestara je nakon preboljenja korone pričekalo na cijepljenje. Naime, veliki broj ih je prebolio koronu u drugom valu pa još uvijek imaju antitijela, tako da kad se sve skupa pogleda, brojke zaštićenih sestara su daleko veće", objasnio nam je Gazić.

Nada se da će se uskoro i ostale sestre procijepiti, a planiraju pokrenuti i određene javnozdravstvene akcije kako bi odaziv medicinskih sestara na cijepljenje bio daleko veći.

Glavna sestra Vinogradske: 400 se cijepilo, 500 ima antitijela, a 200 je izvan sustava

Razgovarali smo s Biserkom Režek, glavnom sestrom KBC-a Sestre milosrdnice. Ona je potvrdila Gazićeve riječi navodeći da imaju veliki broj sestara koje su preboljele covid i imaju antitijela pa se zato još nisu cijepile.

"U Vinogradskoj nam je procijepljeno 400 sestara od ukupno 1500, a 500 ih je preboljelo covid i imaju antitijela pa se još nisu cijepile. Uz to imamo puno sestara na porodiljnom, na čuvanju trudnoće ili na bolovanju. Njih oko 200 nam je van sustava, tako da kad gledamo ukupan broj, on je ok. Uz to svaki drugi tjedan imamo procjepljivanje i sve više sestara se cijepi, a kao što sam rekla, veliki broj ih ima antitijela. Razlog zašto se liječnici više cijepe je i taj što su oni u daleko manjem broju bili zaraženi i nemaju antitijela, za razliku od, kako sam navela, medicinskih sestara", rekla je sestra Režek za Index.

Pomoćnik ravnatelja Rebra: Cijepilo se od 75-80% liječnika te oko 30-40% sestara

Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor KBC-a Zagreb, za Index je rekao da se cijepilo premalo medicinskih sestara i da to nije dobro.

"Premali broj medicinskih sestara se cijepi, a to što je netko prebolio nije razlog da se ne cijepi. Svakako bi se trebali više cijepiti. Cjelokupna atmosfera koja vlada oko cijepljenja je čudna, no cijepljenje je jedina šansa da se zaštitimo. Rizik od korone je neusporedivo veći od rizika cjepiva. Figurativno rečeno, rizik da podlegnemo posljedicama korone je jedan prema tisuću, a rizik od cjepiva jedan prema milijun. Na Rebru se puno više liječnika cijepilo, od 75 do 80 posto, te oko 30 do 40 posto medicinskih sestara. Nadamo se da ćemo povećati i broj sestara koje će se cijepiti", rekao nam je primarijus Novak.

Šefica Udruge bolničkih liječnika: Čini se da su se sestre okuražile i sad se više cijepe

Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL), za Index je rekla kako je činjenica da su se medicinske sestre manje procijepile od liječnika, a da su odgovori na pitanje zašto je to tako različiti.

"Doslovce u svakoj zdravstvenoj ustanovi, kad se krene pitati zašto je tako, dobijemo razne odgovore. Negdje nema povjerenja u cjepiva, to su pojedinačni slučajevi. Činjenica je da je više sestara bilo zaraženo covidom, pogotovo u početku. Uglavnom se kao razlog navodi taj da su sestre u većem kontaktu s pacijentima te su time bile i izloženije zarazi, da ih dosta ima antitijela pa da se ne cijepe još. Isto tako, sestre su dosta iscrpljene, puno ih je manje u odnosu na standard koliko bi ih trebalo biti po odjelu. U početku nije bilo dovoljno ni zaštitne opreme i kad se sve zbroji, doista dođemo do toga da su sestre imale najveći udio u ukupnom broju zaraženog medicinskog osoblja. Koliko je to alibi za manjak volje da se cijepe, u taj dio neću ulaziti. No čini se da se situacija popravlja i da su se sestre okuražile te da se sad više cijepe", kazala nam je dr. Šmit.

Ravnatelj Dubrave: Nije tako loše

U jedinoj covid-bolnici u Hrvatskoj, KB-u Dubrava, ukupno je, kako nam je rekao ravnatelj bolnice Ivica Lukšić, cijepljeno 40 posto medicinskih sestara i 85 posto liječnika.

"Od ukupnog broja medicinskog osoblja, njih 400 je preboljelo covid i imaju antitijela, tako da kod nas nije tako loša situacija po pitanju procijepljenosti medicinskih sestara. Nadamo se da će ih biti i više koje će se cijepiti", rekao je dr. Lukšić za Index.

Pročitajte više