Mediji: Kvalitetno novinarstvo potrebno i u doba interneta

NOVINARSTVO "starog kova" neće postati suvišno u doba Interneta, no novine se moraju temeljito mijenjati ili će nestati, zaključili su u subotu medijski stručnjaci.

"Uskoro će se više ljudi informirati preko Interneta nego iz novina", rekao je S.W.Papert III, predsjednik Izvršnog odbora Belden Associates, konzultantske tvrtke iz Dallasa.

"Moramo prenijeti vijesti na način koji žele čitatelji", upozorio je Papert na okruglom stolu o budućnosti tiskanih medija u Louisvilleu. "Ako ne ispunimo njihove zahtjeve, mrtvi smo", dodao je.

To znači više kratkih vijesti isporučenih u obliku sms poruka na mobitelima ili prikazanih na video zidovima na pročeljima javnih zgrada, pojasnio je Papert.

Industrija tiskanih medija mora čitateljima postati bliža, nudeći im važne i sadržajne vijesti i, najvažnije od svega, vrlo brze, izjavio je Alan Nelson, suosnivač Internet portala The Command Post. "Novinarstvo se mijenja zbog Interneta, koji je težište moći s prodavača prebacio na korisnika", ustvrdio je Nelson.

Pojasnio je kako to znači da novine moraju procijeniti koje informacije čitatelji žele i objaviti ih u obliku koji im je najdraži.

Papaert je upozorio da promjena neće biti bezbolna i da ona mora biti ne samo temeljita, nego i brza.

"Problem je što u ovom trenutku nitko ne može sa sigurnošću predvidjeti jesmo li u pravu ili u krivu", istaknuo je Papaert.

Pročitajte više