"Mediteran za stolom" - Hrvatska kuhinja pod mediteranskim utjecajem

KUHARICA "Mediteran na stolu" Ivanke Biluš i Božice Brkan, zbirka recepata koji se oduvijek pripremaju u Hrvatskoj, a danas se svrstavaju pod mediteransku kuhinju, predstavljena je danas u Zagrebu.

Uz recepte (od hladnih predjela do slastica) popraćenih zemljopisnim i povijesnim opisom, u kuharici su tekstovi o mediteranskoj kuhinji, kao jednoj od danas najzdravijih, te opis temeljnih namirnica i začinskog bilja potrebnih za pripremu te hrane.

U raznolikoj ponudi posebno su zanimljivi stari i zaboravljeni recepti, koje i ugostitelji ne poslužuju iako su vrhunski i trebali bi biti nezaobilazni u turističkoj ponudi, rekao je kuhar Branko Žufika, koji je za promociju pripremio neka od tih jela.

Kulinarska monografija dviju iskusnih autorica dokazuje da je mediteranska kuhinja zapravo hrvatska kuhinja, napomenula je Palma Klun Posavec, predsjednica Skupštine Zagrebačke županije. Ocijenila je da ta kuhinja nimalo ne zaostaje za talijanskom, grčkom, francuskom i španjolskom.

Miro Petric, direktor zagrebačke izdavačke kuće "Alfa" koja je objavila kuharicu, rekao je da se kod nas različite knjige proglašavaju bestsellerima iako imaju manju prodaju od izdanja koja se bave kulinarstvom (primjerice "Hrvatska za stolom" u zadnjih desetak godina prodana je u više od 200 tisuća primjeraka i prevedena je na engleski).

Pročitajte više