Među inspektorima za oružje i navodni špijun Stasija

MEĐU kontrolorima naoružanja Ujedinjenih naroda koji trenutačno vrše kontrolu oružja u Iraku nalazi se i jedan bivši djelatnik tajne policije DDR-a Stasija, piše tjednik ´Der Spiegel´ u svom najnovijem izdanju od ponedjeljka.

Fizičar iz istočnonjemačke pokrajine Saska-Anhalt, kodnim imenom ´Martin´, nalazio se od 1977. pa do pada DDR-a na listi suradnika zloglasne istočnonjemačke tajne policije, piše list. On se odmah nakon pada Berlinskog zida zaposlio pri Organizaciji UN-a za atomsku energiju u Beču (IAEA) te je sudjelovao u mnogim kontrolama naoružanja, između ostalog i u Iraku nakon završetka rata u zaljevu, gdje je obavljao kontrole atomskih postrojenja.

Prema pisanju ´Der Spiegela´, ´Martin´ nije bio jedini djelatnik Stasija koji je našao posao u sigurnosno osjetljivoj organizaciji UN-a. Drezdenski znanstvenik, koji je pod kodnim nazivom ´Stauffer´ pri Stasiju bio zadužen za špijuniranje ´operativno zanimljivih osoba´, nekoliko je godina radio na osjetljivim projektima IAEA, tvrdi list. Prema riječima jedne glasnogovornice UN-a, nakon pada Zida novi djelatnici iz zemalja bivšeg istočnog bloka nisu bili temeljito provjeravani te je kao simbol lojalnosti prema UN-u bilo dovoljno davanje prisege.

Pročitajte više