Međunarodna komisija za Balkan izvijestit će 2005. o stanju regije

Posjetom Zagrebu Međunarodna komisija za Balkan završila je u petak obilazak zemalja regije i u svome izvješću početkom 2005. preporučit će načine rješavanja ukupne stabilnosti regije u čemu Hrvatska može igrati odlučujuću ulogu. L

Kako je za HINA-u kazao saborski zastupnik Neven Mimica, jedan od hrvatskih članova tog tijela, predstavnici Komisije su za dvodnevnog posjeta Hrvatskoj razgovarali sa šefom države Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom, s predsjednicima nekih stranaka i predstavnicima manjina u Saboru i nevladinih udruga, medija i gospodarstvenika.

"Kao i u drugim zemljama stvorena je puna slika o trenutnim hrvatskim i europskim ambicijama i mogućoj konstruktivnoj ulozi Hrvatske u regiji jugoistočne Europe", rekao je Mimica.

Istaknuo je da se Hrvatska ne promatra kao zemlja kojoj bi trebalo bilo što predlagati oko jačanja demokracije i vladavine prava, već je "označena kao zemlja čiji doprinos regiji može biti odlučujući za stabilizaciju cijele regije".

Cilj Komisije, koja se prvi put sastala u travnju i otad obavila tri studijska putovanja po regiji, je razvijati viziju integracije jugoistočne Europe u Europsku uniju i međunarodne strukture kroz isticanje učinjenog napretka i davanja preporuka vladama u regiji i međunarodnoj zajednici.

"Želimo pomoći onima koji donose odluke ali i društvima u jugoistočnoj Europi", definirao je njezino poslanje predsjedavajući, bivši talijanski premijer Giuliano Amato.

Izvješće o Balkanu odaslat će se vladama u regiji, američkoj administraciji i vodstvu Europske komisije, dakle svima koji "će se baviti rješavanjem preostalih statusnih pitanja na Balkanu", primjerice "statusa Kosova sredinom 2005., te pitanjem revizije Daytonskog sporazuma u BiH", pojasnio je Mimica.

Među članovima su i bivši predsjednici Njemačke Richard von Weizsaecker te Makedonije Kiro Gligorov.

Neki od javnosti poznatijih članova su bivši premijeri Švedske Carl Bildt, Belgije Jean-Luc Dehaene, Albanije Ilir Meta i Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, a od poznatih su ličnosti u Komisiji i šef diplomacije Rumunjske Mircea Geoana i bivši mu kolega iz Srbije i Crne Gore Goran Svilanović. Sloveniju predstavlja aktualni povjerenik Europske komisije Janez Potočnik.

Komisija djeluje na incijativu i uz pomoć njemačke Zaklade Robert Bosch te Zaklade (belgijskog) kralja Baudouina kao i američkih zaklada German Marshall te Charles Steward Mott.

(Hina) xrt ymaš

Pročitajte više