Međunarodni filozofski simpozij o Platonu završio s radom

Međunarodni filozofski simpozij o Platonu završio je poslijepodne trodnevni rad u Zagrebu općom ocjenom sudionika o uspješnosti toga skupa.

Glavni je zaključak da je simpozij bezrezervno uspio, da su i prilozi i diskusije bili na visokoj razni, pa je prihvaćena prethodna zamisao da se u obliku zbornika skupa objave kod njemačkog izdavača na izvornim jezicima, izjavio je neposredno nakon skupa predsjednik Organizacijskog povjerenstva Damir Barbarić.

"Naši gosti, vrhunski stručnjaci za Platona u Europi, bili su ugodno iznenađeni razinom naše informiranosti o Platonu i relevantnim istraživanjama u Europi, što je nama veliki poticaj da nastavimo", kazao je.

Osvrćući se na sadržaj skupa Damir Barbarić je kazao kako je na temelju trodnevnih kompetentnih analiza Platonovih ideja dobra i pravednosti i njihova razumijevanja tijekom povijesti, skup ispostavio dvije osnovne, značajne poruke. Te poruke su da je Platon mislilac cjeline i da je njegova metafizika nužna pretpostavka razumijevanja njegove etičko-praktičke i političke filozofije.

"Potvrdilo se da je Platonova filozofija danas iznimno aktualna, osobito njezin etičko-politički aspekt", kazao je i dodao: "Za našu suvremenost jako je važno da se istraži i potvrdi Platonov princip harmonije, koji po njemu leži u temelju kako svijeta u cjelini tako i u pojedinačnoj duši svakog čovjeka i, na koncu, u temelju svake smislene ljudske zajednice".

"Ostvarenjem pogleda na cjelinu svijeta, duše i zajednice, smatramo, može se dobiti značajna uputa za promišljanje naših današnjih prilika" kazao je Barbarić.

Skup je obradio nekoliko tematskih cjelina: prvog dana općenito je razmatrana tema dobra i pravednosti kod Platona, u središnjem njegovom djelu "Država" i mjesto koje u tom djelu ima najviši metafizički princip, tj. ideja dobra.

Drugog dana razmatrana je neposredna antička, srednjovjekovna i renesansna recepcija Platona, uz ostalo kod našeg Franje Petrića (1529.-1597.) koji je 20 godina predavao Platonovu filozofiju u Firenzi.

Skup je danas nastavio razmatranjem recepcije Platona u suvremenoj filozofiji, između ostalog o tumačenju Platona kod Poppera (Karl R.1902.-1994.)., Gadamera (Hans G. 1900.-2002.) i suvremenih mislilaca postmoderne, osobito Derrida (Jacques 1930.).

Skup je organizirala Udruga za promicanje filozofije iz Zagreba, a pokrovitelj je bilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u suradnji s Maticom hrvatskom, Gradskim uredom za kulturu Zagreba i Talijanskim kulturnim institutom u Zagrebu.

Grčki filozof Platon (427.-347.) općenito se smatra, napisao je jedna od najvrjednijih i najzanosnijih djela ljudskog uma.

(Hina) xiluc yln

Pročitajte više