MEĐUNARODNI SKUP "TRI STOLJEĆA KAPUCINA U OSIJEKU"

Počeo je znanstveni dio trodnevnoga međunarodnog skupa "Tri stoljeća kapucina u Osijeku 1703. do 2003." i "Općina Gornji grad do ujedinjenja 1702.1786.", na kojemu sudjeluju kapucini iz Italije, Slovenije, Austrije, Mađarske i Hrvatske te predstavnici osječkoga Zavoda za znanstveni i umjetnički rad, predstavnici grada i županije.

Generalni definitor kapucinskog reda u Rimu fra Jura Šarčević istaknuo je kako je važno obilježiti "tako značajan jubilej jer su u protekla tri stoljeća osječki kapucini utjecali, ne samo na vjerski život građana, već i na kulturni razvoj grada".

Osnovno je poslanje kapucina pomoć siromašnima kroz razne oblike misijskog djelovanja, što osobno svjedoče i svojim životom koji isključuje materijalna bogatstva.

U ime Hrvatske kapucinske provincije skup je pozdravio provincijal fra Mirko Kemiveš, istaknuvši da će kapucini za sedam godina obilježiti 400 godina od dolaska u Rijeku, gdje su osnovali prvi svoj red na ovim našim prostorima. Osijek je drugi hrvatski grad u kojemu su prije tri stoljeća utemeljili red koji djeluje i danas.

Dražen Kušen, iz osječkog Državnog arhiva, naglasio je ekumensko značenje djelovanja kapucina u Osijeku, koji se još 1927. zauzimaju za jedinstvo kršćana, što je nastavljeno do današnjih dana.

U kapucinskom samostanu u Osijeku vrijedna je zbirka više od 10.000 knjiga, te slika kasnobaroknog slikarstva.

Ravnatelj osječkoga Državnog arhiva Stjepan Sršen istaknuo je kako je samostalna općina Gornji grad Osijek uspostavljena 1702. te da je do 1786. imala svoj magistrat s gradskim sucem i zastupnicima.

Gornji grad funkcionirao je pod nadzorom zemljišnog feudalnog gospodara, Dvorske komore. Do ujedinjenja triju gradskih općina -Donjega grada, Gornjega grada i Tvrđe - došlo je 2. prosinca 1786.

U Gornjem gradu u samom središtu nalazi se osječki kapucinski samostan, odnosno kapucinska crkva koja je posvećena sv. Jakobu apostolu, a dovršena je 1727.

Pročitajte više