Međunarodni tajnik HDZ BiH u Beogradu

Vršitelj dužnosti međunarodnog tajnika HDZ BiH Damir Džeba je u sklopu radne skupine za "Proširenje Europske pučke stranke" boravio u višednevnom radnom posjetu Beogradu, priopćio je u utorak Ured za informiranje HDZ BiH.

HDZ BiH je nedavno primljen u status promatrača u Europskoj pučkoj stranci što je prvi stadij članstva u toj europskoj organizaciji. Nakon promatračkog slijedi status pridruženog člana a punopravno članstvo u Europskoj pučkoj stranci može se steći tek kada zemlja, iz koje je stranka, postane članom Europske unije.

Izaslanstvo radne skupine Europske pučke stranke je u Beogradu razgovaralo sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom, koji je i predsjednik Demokratske srpske stranke (DSS), o odnosima Srbije i Crne Gore sa zemljama u okružju, navodi se u priopćenju HDZ BiH. A sa zastupnicima, iz DSS-a i stranke G17, u parlamentu Srbije i Crne Gore ovo izaslanstvo Europske pučke stranke razgovaralo je o suradnji Srbije i Crne Gore s Haškim sudom i o stanju na Kosovu, dodaje se u priopćenju.

Razgovaralo se i o pripremama za prošireni Europski summit koji će se održati 16. i 17. svibnja ove godine u Varšavi. Na tom će se skupu raspravljati o dobrosusjedskim odnosima zemalja Europe, ljudskim pravima i položaju nacionalnih manjina, navodi se u priopćenju Ureda za informiranje HDZ BiH.



(Hina) xpg ybs

Pročitajte više