Medvedev: Žele suditi predsjedniku nuklearne sile. Posljedice će biti monstruozne

Foto: EPA

MEĐUNARODNI kazneni sud u Haagu izdao je prošli tjedan nalog za uhićenje Vladimira Putina.

Haški sud izdao je nalog za uhićenje ruskog predsjednika pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju. 

Međunarodni kazneni sud (ICC), osim za Putina, izdao je nalog i za uhićenje njegove povjerenice za prava djece Marije Aleksejevne Lvova-Belove, pod istim optužbama za nezakonite deportacije ukrajinske djece. 

Predraspravni suci ICC-a ocijenili su da postoje “opravdani razlozi za vjerovanje da oboje osumnjičenika snosi odgovornost za ratni zločin protupravne deportacije stanovništva i protuzakonitog premještanja stanovništva s okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske djece". Suci su razmatrali izdavanje tajnih naloga za uhićenje, ali su zaključili da njihovo objavljivanje može "doprinijeti sprječavanju daljnjeg počinjenja zločina".

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da će odluka Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da izda nalog za uhićenje Vladimira Putina imati ozbiljne posljedice po međunarodno pravo.

"Odlučili su suditi predsjedniku nuklearne sile koja ne sudjeluje u ICC-u na istim osnovama kao Sjedinjene Države i druge zemlje. Posljedice po međunarodno pravo bit će monstruozne", napisao je Medvedev na Telegramu.

Pročitajte više